Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erol Kocatepe, sahte bal uyarısında bulundu. Kocatepe sahte balın ancak laboratuar ortamında anlaşılmasının mümkün olduğunu dile getirerek, "Balı ya tanıdığınız üreticiden ya da bal üreticileri birliklerinden alın" dedi.
Kahvaltı sofralarının olmazsa olmazlarından birisi olan Bal, sahte olması durumunda sağlığınızı tehdit ediyor. Konuyla ilgili vatandaşları uyaran Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erol Kocatepe ise balın mutlaka güvenilir yerlerden alınması gerektiğini söyledi. Kocatepe açıklamasında, "Halkımızın bilinçlenmesi büyük önem arz etmektedir. Maalesef genel olarak halkımız balı tanımıyor. Bu konuda medyada bilinçli bilinçsiz birbiriyle çelişen birçok bilgi yer almaktadır. Doğru bilgilere sahip olmayan insanların bilirkişi gibi konuşmasıyla bu konu daha da karmaşık hale gelmektedir.”
“Sağlığınızı riske atmayın, bir arıcınız olsun” diyen Kocatepe, “Balı arıcıdan veya arıcılar birliğinden alın. Peki tüketici olarak bal alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor; Balın fiziksel özelliği değişkenlik göstermekle birlikte balın birkaç özelliğine dikkat etmek gerekiyor. Gerçek bal kristalize olur yani tereyağı ya da kreme gibi donar, bu durum gerçek bal olduğunu gösterir. Balın kristalizasyonu nektar kaynağına, içindeki polen ve su oranına göre değişkenlik gösterir. Bazı bal çeşitleri çok kısa sürede donarken, bazı bal çeşitleri uzun sürede donar. İçinde polen olmayan ballar donmaz. Donmuş olan balı direk ısıya maruz bırakmadan bir su kabı içerisinde, balın içine su kaçırmadan 40 C derecede ısıtarak eritebiliriz. 45 C derecenin üstünde ısıtılırsa balın yapısında değişim olacağından bal besin değerini kaybettiği gibi bir daha donmayacak hale gelir. Glikozdan ve şekerden üretilen bal kristalize olmaz. Bal içinde uçucu esansiyel yağlar mevcuttur. Belirli bir sıcaklık üstünde balın içindeki esansiyel yağ buharlaşmaya başlar ve kokuyu daha fazla hissederiz. Isı derecesi düştükçe buharlaşma azalacağından koku az hissedilir, oysa sahte ballarda düşük derecelerde bile daha fazla hissedilir. Bal akışkan haldeyken kesintisiz ve ip gibi uzayarak akar fakat kristalizasyon başlamış ise gerçek bal da kesik kesik akabilir bu durum yanıltıcı olabilir. Glikoz karışımlı balların özellikleri normal bal ile benzer özellikler gösterdiğinden ayırt etmek mümkün değildir. Balın fiziksel özellikleri nektar kaynağına göre değişiklik gösterdiğinden laboratuar analizleri haricinde emin olmak neredeyse mümkün değildir. Analiz yaptırmak çok pahalı olduğundan vatandaşın bunu yaptırması da mümkün değildir” diye konuştu
Ülkede mısırdan üretilen nişasta bazlı glikoz ve früktoz şurubu kolayca ve ucuza bulunabildiği sürece sahte bal üreten sahtekarların değişik formüllerle bu kapıyı zorlayacağını dile getiren Kocatepe, “2015 yılında yağışlar sebebiyle bal üretiminin düşükler yaşanması bal üretimindeki ümidimizi bir sonraki yıla bırakmıştır. Birçok arıcımız mecburiyetten kullanmak zorunda kaldığı arıcılık kredilerinin ertelenmesi talebinde bulunmuşlardır. Bazı arıcılarımız arıcılığı bırakmak noktasına gelmiştir. Ömrünün önemli bir kısmını arıcılık yaparak geçirmiş arıcılar bu mesleği bırakarak başka geçim kaynağı bulması hiç de kolay değildir. Kaldı ki bu mesleği herkes yapamaz arıcılık bir sevdadır, gönül işidir. Ülkemiz coğrafi yapı itibari ile bitki örtüsü zenginliği ile, iklimi ile arı ırkları ile koloni varlığı ile ve bu zor şartlarda arıcılığa gönül vermiş insanlarımız ile dünyada söz sahibi olabilecek dünyanın en zengin ülkesiyiz. Un var, yağ var, bal var ama helvamız az neden? Arıcılığa gönül veren tüm gönüldaş dostlarımın ürünü bol ve bereketli olsun."

Editör: TE Bilişim