Tatil sezonunun başlaması ile güneşin zararlı etkilerinden korunmanın önemine dikkat çeken İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. İbrahim Dedecan, uzun süre güneşte kalmanın erken yaşlanma ve deri kanserine neden olabileceği uyarısında bulundu.
Güneş ışınlarının sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra uzun süre maruz kalındığında birçok olumsuz özelliğinin ortaya çıkabileceğini belirten  İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. İbrahim Dedecan, "Güneş yanıkları deriye hasar vereceği için güneş yanıklarından kaçınılmalıdır. Uzun süreli güneş ışığına maruz  kalmakla meydana gelir. Deri kızarık, ağrılı  ve aşırı derecede sıcaktır. Eğer etkilenen kişide ateş, bül (su toplanması) ve şiddetli ağrı varsa veya 1 yaşından küçükse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Güneş yanığından korunmak için güneş  ışığına maruz kalmaktan kaçınılmalı, güneş yanığı olan yerler soğuk su ile silinmeli, etkilenmiş bölgelere nemlendirici tıbbi losyon sürülmelidir. Yağ, salça, yoğurt ve diş macunu vb. maddeler kesinlikle sürülmemeli, büller patlatılmamalıdır. Sıcak Döküntüsü, sıcak ve nemli havalarda aşırı terlemeye bağlı olarak derinin tahrişidir. Her yaşta görülmekle birlikte sıklıkla bebeklerde görülür. Küçük  kızarıklıklar şeklindedir. Sıklıkla boyun, göğüs, dirsek iç yüzü gibi kıvrım yerlerinde görülür. Kızarık bölgeler kuru tutulmalı, daha serin ve daha az nemli ortam sağlanmalıdır. Güneşin geç dönem etkilerinde ise güneş ışınlarının sağlık üzerine oldukça önemli olumlu etkileri mevcuttur. Uzun süre maruz kalındığında
 olumsuz etkiler de ortaya  çıkabilir. Ciltte erken yaşlanma, gözde katarakt gelişimi, deri kanseri ve güneş lekelerinin ortaya çıkması bu olumsuz etkilerindendir" dedi.
Editör: TE Bilişim