Uluslararası Çocukluk Çağı Kanser Günü’nde çocukluk çağı kanserlerinin hemen hemen yarısının lösemi ve lenfomaların oluşturduğuna dikkat çeken Yalova İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, dünya çapında 15 yaş altı yaklaşık her yıl 215 bin yeni vaka ile karşılaşıldığını bildirdi
Uluslar arası Çocukluk Çağı Kanserleri Günü dolayısı ile açıklamada bulunan Yalova İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, “Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı, çocukluk çağı kanser yükünün daha önceki değerlendirmelere göre daha yüksek rakamlara ulaştığını açıkladı. Dünya çapında her yıl 15 yaşın altındaki kişilerde yaklaşık 215.000 vakaya, 15-19 yaş grubu içinde yaklaşık 85.000 vakaya rastlanılmakta olduğu belirtildi” dedi.
Kanserin çocuklarda nadir olarak görüldüğünü ancak  erişkin kanserleri ile karşılaştırıldığında çocukların daha farklı kanser türlerinden etkilendiğine dikkat çeken İl Müdürlüğü, “Çocukluk çağı kanserlerinin hemen hemen yarısını lösemi ve lenfomalar oluşturmaktadır. Diğer maligniteler arasında ise merkezi sinir sistemi ve embriyonel dokulardan kaynaklanan tümörler yer alır. Meme, akciğer, mide gibi erişkinlerde daha sık görülen kanser türleri çocuklarda bir hayli nadir görülmektedir. Dünyada her yıl 80.000 civarında çocukluk çağı kanserlerinden ölüm görülmesine rağmen, bu kanserlerinin büyük bir kısmının tedavi edilebileceği unutulmamalıdır” açıklamasında bulundu.
Dünya Kanser Kontrol Örgütü (UICC) Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk gelişmekte olan ülkelerin teknik ve mali destekler ile sağlık sistemlerinin güçlendirilmesinin gerekli olduğunu, her çocuğun yüksek gelir düzeyine sahip ülkelerdeki tedavi olanaklarına sahip olmasının hayati olduğunu vurguladı.

Editör: TE Bilişim