Coşkun , "Birçok kadının korkulu rüyası haline gelen ve bu dönemde artan kilolarla ve meydana gelen ateş basması, terleme, çarpıntı, sinirlilik, depresyon gibi yakınmalarla mücadele etmek hiç de zor değil" dedi.

Kişinin menopozal döneme girip girmediğini  öğrenebilmesi için öncelikle doktorun değerlendirmesi gerektiğine dikkat çeken Coşkun, "Bunun dışında menopoz durumunu gösterebilecek bazı testler vardır. Kanda yapılan menopoz hormonu testleri adetin 3. günü (veya buna yakın günler) yapılır. Hiç adet göremeyen kadınlarda herhangi bir gün yapılabilir. Hastanın aç veya tok olması sonucu değiştirmez. Menopoza girmeden adetlerin tamamen kesilmesinden 1-2 yıl önce adet düzenindeki değişiklikler ile ilk belirtiler başlar. Adetler genellikle daha seyrek görülmeye başlanır, bazen 15 gün gibi kısa aralıklarla görülen adetler de olabilir. Kadınların menopoza girmesinin altında bazı hormonlardaki değişim yatar. Bu hormonlar bir kadının gebe olmasını, adet görmesini sağlar ve dolaşım sistemi, ürogenital sistem ve kemik gibi bir çok vücut fonksiyonlarını etkiler. Menopozda görülen birçok belirtiden sorumlu olan östrojendeki düşüştür. Bu durum uzun dönemde kalp hastalıkları riskinde artış ve kemik erimesi gibi daha kötücül sonuçlara da yol açar. Menopozla birlikte çoğu kadında ateş basması, terleme, çarpıntı gibi belirtiler görülmeye veya şiddeti artmaya başlar. Sıcak basması veya ateş basması denilen durum yüzde, kollarda, ellerde, vücudun üst yarısında aniden kızarma, terleme, titreme, sıcaklık hissi şeklinde yaşanır. Gece uykudan uyandıracak şekilde görülebilir. Genellikle 3-5 dakika sürer ve geçer, bazılarında daha uzun da sürebilir. Günde bir kaç kere gibi sık olabileceği gibi haftada bir kaç kere de yaşanabilir. Bununla birlikte cinsel hayatı etkileyebilecek biçimde vajinada hacim olarak düşme ve kuruma görülebilir. Memelerde küçülme, ciltte kuruluk, idrar yakınmaları, psikolojik problemler görülebilir.

Menopoz dönemine ait belirtileri yaşayan kadınlar kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalıdırlar. Önlenebilir bazı problemlerin bu sayede önüne geçilmiş olur. ‘Bu problemler bende görülmez’ diye düşünülmemelidir, sağlıklı yaşamın devam ettirilebilmesi için gerektirdiği şekilde davranılmalıdır. Ayrıca menopoza giren her kadın şikayetleri olmasa da kemik kaybından korunmak veya cinsel hayatının devamlılığı için doktora başvurabilir.

Tüm bu nedenlerden dolayı, kişiye özel olarak düzenlenmiş bir hormon tedavisi menopozal dönemdeki kadınlar için hayat kalitelerini değiştirecek ölçüde önemlidir" dedi. 

Editör: TE Bilişim