Henüz tedavisinin mümkün olmadığı AİDS hastalığı hakkında bilgi veren Yalova Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. İbrahim Dedecan 2012 yılı içinde 1.6 milyon kişinin AIDS nedeni ile öldüğü tahmin edildiğini söyledi. Dedecan açıklamasında, " 1 Aralık günü tüm dünyada AİDS Günü olarak kabul edilmiştir. Bu kapsamda,  1 Aralık günü ve devam eden hafta içerisinde çeşitli kampanya ve etkinlikler yolu ile toplumu HIV/AİDS hakkında bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri düzenlenmektedir.

 HIV/AIDS hastalığı ilk defa 1981 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Haiti’den gelen göçmenlerle tanımlandı ve hastalığa 'AIDS' (Kazanılmış Bağışıklık Yetmezlik Sendromu) adı verildi. Bu virüs vücudun hastalıklara karşı savunma sistemi olan bağışıklık sistemini yok ederek normalde tedavi edilebilen basit hastalıklara karşı bile kişiyi savunmasız bırakmakta ve ölümlere neden olmaktadır. 1980’lerde dünya gündemine girmesinden beri dil, din cins, ırk, ülke ayrımı yapmadan hızla yayılmaya devam etmektedir.1990’lı yılların başlarından beri bulaşma pek çok ülkede ve ülkemizde de en sık korunmasız yapılan cinsel temasla ikinci sıklıkla da damar içi madde kullananların ortak paylaştığı enjektör ile olmaktadır. HIV enfeksiyonu sadece erişkinleri değil bebek, çocuk, genç, yaşlı herkesi tehdit edebilen henüz virüsü tam olarak vücuttan atmayı sağlayabilecek tedavisinin ve aşısının bulunamadığı bir hastalıktır. Yapılan ilaç tedavileri ise hastalığı tamamen ortadan kaldırmayıp ilerlemesini durdurmaya yöneliktir.

 AIDS, Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı UNAIDS 2012 yılı raporuna göre; dünyada 2012 yılı içinde 2 milyon kişinin HIV’e yakalandığı tahmin edilmektedir. Yine aynı raporda dünyada 35.3 milyon HIV taşıyıcısı bulunduğu ve 2012 yılı içinde 1.6 milyon kişinin AIDS nedeni ile öldüğü tahmin edilmektedir. UNAIDS’a göre 2013 yılı 1 Aralık Dünya AIDS gününün ana teması 'sıfır yeni vaka, sıfır ayrımcılık, sıfır AIDS’e bağlı ölüm' olarak seçilmiştir.

Türkiye’de AIDS/HIV hastalığı konusundaki farkındalığın ve test imkânlarının artmış olması ile birlikte tanı alan HIV/AIDS vaka sayısında göreceli bir artış görülmektedir.   Ülkemizde Dünyaya göre hastalık daha az sıklıkta görülmektedir. 1983 yılından bu yana AIDS/HIV enfeksiyonu Sağlık Bakanlığı 2012 yılı haziran ayı itibariyle toplam 6.802 HIV (+) kişi bildirimi yapılmıştır. Vakaların %70’ni erkekler oluşturmaktadır. Ülkemizde enfeksiyondan en fazla etkilenen nüfus 25-39 yaş grubundadır. Bildirimi yapılan HIV(+) vakalarının %17.2’si yabancı uyruklu kişilerdir. Metropol iller ile turistik illerde daha fazla vaka görülmekle birlikte, vakalar hemen tüm illerimizde mevcuttur" dedi.

AİDS'e yol açan HIV virüsü  hakkında da bilgi veren Dedecan, "Human İmmunudeficieny Virus (İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü) kelimelerinin baş harfleri ile adlandırılmış HIV virüsü, bağışıklık sisteminin içine yerleşerek, bireyin bağışıklık sistemini zayıflatan bir virüstür. HIV Pozitiflik Nedir?  Kanında HIV virüsü bulunan kişilere HIV pozitif denir. Bu kişiler aynı zamanda kanında antikor bulunan seropozitif (Anti-HIV testi-ELİSA testi pozitif) kişilerdir. AIDS bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Mikrobu HIV adı verilen virüstür. HIV girdiği vücudun mikroplara karşı koyma yeteneği sağlayan bağışıklık sistemini etkileyip yok ederek direnci azalan vücutta HIV ‘in etkisinin yanında çeşitli mikroplarda hastalıklara neden olurlar. AİDS korumasız cinsel ilişki, kan ve kan ürünleri nakli ile bulaşır. Ancak dokunmak, sarılmak ve öpüşmekle bulaşan bir hastalık değildir" diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim