ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır. Ülke genelinde yılda yaklaşık 170 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmektedir. Bölge ya da şehirlerimiz arasında kanser sıklığı açısından anlamlı farklılıklar yoktur. Bununla beraber, ülkemizdeki kanserlerin önemli bir kısmı sigara ve obezite ile ilişkilidir.

Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunun %90-95’inden sorumludur. Kötü beslenme, düzensiz bir yaşam biçimi, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınması ile kanser görülme sıklığı azaltılır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilir, tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süremizi uzatabiliriz.

Ülkemizde, Kanser Daire Başkanlığımızın da üyesi olduğu Dünya Kanser Teşkilatı (UICC)  2014 Dünya Kanser Günü’nde kanser hakkında yanlış bilinenler teması üzerinde durmaktadır. Ülkemizde de, dünya genelinde kanser konusunda bazı yanlış bilinen doğruları vurgulamak gerekmektedir. Bunlar;

Yanlış-1: Kanser hakkında konuşmamıza gerek yok!

Doğrusu: Kanser, özellikle de bazı kültür ve çevrelerde hakkında konuşulması çok zor bir konudur. Bu hastalıkla açık bir şekilde uğraşmak; hem hasta kişinin hem de toplum ve politika seviyesinde sonuçları iyileştirir.

Yanlış-2: Kanserin hiçbir belirti ya da bulgusu yoktur!

Doğrusu: Pek çok kanser için, uyarıcı belirti (kişinin kendinde hissettiği) ve bulgular (hekimin kişide tespit ettiği) vardır. Bu işaretleri izleyerek erken teşhis mümkün olabilir. Erken teşhisin faydaları zaten tartışma konusu bile değildir.

Yanlış-3: Kanser için yapabileceğim hiçbir şey yok!

Doğrusu: Hem kişi hem de toplum ve politika bazında doğru strateji ile yapılabilecek çok şey mevcuttur. En sık görülen kanserlerin en az üçte biri önlenebilir.

Yanlış-4: Kanser tedavisi alma hakkım yok!

Doğrusu: Bütün insanlar kanıtlanmış ve etkin kanser tedavisini eşit koşullarda ve herhangi bir bedel ödemek zorunda kalmadan alma hakkına sahiptir.

 'Erken teşhis hayat kurtarır' prensibiyle Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim  Merkezimiz (KETEM) bünyesinde; meme, kolorektal (kalın bağırsak) ve serviks (rahim ağzı) kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir. Uygulanan kanser tarama programlarının etkinliğinin artırılması için, ülkemizde meme kanserinin daha erken yaşlarda görülmesi nedeniyle, meme kanseri tarama yaşı 40’a indirilmiş,  rahim ağzı kanserlerinin erken teşhisi için 30-65 yaşları arasındaki kadınlar hedef grup olarak belirlenmiştir. Ayrıca bağırsak kanserlerine yönelik ülke genelinde 50-70 yaşlar arasındaki vatandaşlarımızın dışkıda gizli kan testi ve kolonoskopi ile taramaları yapılmaktadır. Bütün bu taramalar sayesinde bu üç kanser türünde de erken teşhis imkanları artmakta ve hastalarımızda ciddi yan etkilere neden olan tedavilerin önüne geçilmektedir.

4 Şubat Dünya Kanser günü vesilesiyle kanser konusunda halkımızın dikkatini çekmek, bilgi düzeyini yükseltmek için Halk Sağlığı Müdürlüğümüz tarafından çeşitli etkinlikler düzenlenmiş olup, bu kapsamdaki faaliyetlerimiz yıl boyunca devam edecektir" dedi. 

Editör: TE Bilişim