Susuzluğun arttığı Yalova'da sağlıksız su kullanımına dayalı başta ishal olmak üzere bazı hastalıklar da baş göstermeye başladı. Bu noktada bir açıklama yapan Yalova Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. İbrahim Dedecan vatandaşları güvenli su kullanımı konusunda uyardı. Kaynağı belirsiz sularla bir takım hastalıkların insanlara bulaşabildiğine dikkat çeken Dedecan, "Kullanımına sunulan ve en temel ihtiyaç malzemesi olan suyun; temiz, sağlıklı ve güvenilir olması halk sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. Bilindiği üzere ilimizde bu yıl yaz mevsimi kurak geçmiş ve yağış miktarı da oldukça az gerçekleşmiştir. Bu nedenle başta ishaller olmak üzere su ile bulaşan hastalıklar önem kazanmıştır.

İlimizde yaşanan su kesintileri ve olası riskler sebebiyle vatandaşlarımızın su konusunda dikkatli ve hassas olması gerekmektedir. Kirli olan yada kaynağı belli olmayan suların kullanılmaması gerekir. Hijyene dikkat edilmeden tüketilen gıdalar ve içecekler ishallerin en önemli nedenleri arasında yer alır. Gıdalar, üretimden tüketimine kadar bütün aşamalarında temiz olarak muhafaza edilmelidir. İçme ve kullanma suları temiz olmalı, şüpheli durumlarda içme suları kaynatılmalıdır. Tuvaletten sonra ellerin iyice yıkanmasına, sebze ve meyvelerin yıkanmadan yenmemesine, besinlerin açıkta bırakılmamasına ve açıkta bırakılan besinlerin tüketilmemesine özen gösterilmelidir.  Özellikle el yıkama alışkanlığı en önemli alışkanlıklarımızdan biri olmalı, suya ulaşılamaması durumunda el dezenfektanları kullanılmalı ve el hijyenine gereken önem verilmelidir. Öğrenci velilerinin çocuklarını okullara gönderirken suya ulaşılamadığı durumlarda öğrencilerin yanlarında temiz içme suyu ve ıslak mendil bulundurmalarına dikkat etmeleri faydalı olacaktır.

Ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de içme-kullanma suları kalite standartları açısından Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından takip edilmektedir. Belirlenen noktalardan düzenli aralıklarla su numuneleri alınmakta ve halk sağlığı laboratuarlarında analizleri yaptırılarak denetimleri gerçekleştirilmektedir. Mevzuatta belirlenmiş değerlerin dışında tespit edilen parametrelerin varlığı durumunda ilgili kuruluşlara bildirimde bulunularak gerekli tedbirlerin alınması sağlanmaktadır. Başta ishaller olmak üzere bulaşıcı hastalıklar da Müdürlüğümüz tarafından takip edilmektedir. Halihazırda ilimizde bulaşıcı hastalıklar açısından bir salgın durumu söz konusu değildir. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Müdürlüğümüz sorumluluk bilinci ile görevlerini yerine getirmeye devam edecektir" dedi. 

Editör: TE Bilişim