Grip aşısının mevsiminde yaptırılması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, kış aylarının rahat geçirmek ve gribin etkilerini azaltabilmek amacıyla yapılan grip aşısının hastalığı önlemede %60 ile %80 arasında etkisi olduğunu belirtiyor.

Ekim ayı bitmeden aşının yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, özellikle 50 yaş üzerindeki kişiler, 6-23 ay arası çocuklar, kronik hastalığı olanlar ve uzun süreli bakım ünitelerinde kalan kişiler ile astım, böbrek hastalığı, diabet, metabolik hastalıklar, nemi benzeri kan hastalıkları gibi sağlık problemi yaşayan kişilerin ve bu kişilerle  temas eden aile bireylerinin grip aşısı yaptırmalarının önemli olduğunu vurguluyor.

Virüslerle bulaşan bir hastalık olan grip, hastalık belirtileri başlamadan 1-2 gün öncesinden itibaren 7 gün bulaşıcı etkisini sürdürürken, hastalıkla birlikte görülen ani olarak yükselen ateş, titreme, hapşırma, burun akıntısı, boğazda yanma, öksürük, baş ve kas ağrıları ile halsizlik en sık görülen belirtiler olarak dikkat çekiyor. Hastalık yakın temasla ve ağız –burun akıntılarının bulaştığı eşyalara ve yüzeylere dokunduktan sonra elin ağız ya da buruna temasıyla kolaylıkla bulaşabiliyor.

Kalabalık ortamlarda hastalığın rahatlıkla bulaşabildiğine dikkati çeken uzmanlar, risk grubunda bulunan kişilerin dikkatli olmaları gerektiğini, grip tedavisinde istirahatin önemli olduğunu, bol C vitamini tüketilmesi ve doktor kontrolünde alınacak anti-gribal ilaçların etkili olacağını vurguluyor. 

Editör: TE Bilişim