Yalova SGK İl Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ‘Engelliye Değil Özgürlüğe Yol Verelim’ projesi ile engellilerin hizmete erişimi kolaylaştı.
Yalova Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nün görme ve işitme engelli vatandaşların hizmet alımının kolaylaştırmasına yönelik Doğu Marmara Kalkınma Ajansı destekli projesi tamamlanarak engelli vatandaşların hizmetine sunuldu.
Yalova Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde proje ortakları Yalova Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Sakarya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, Düzce Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen çalışmalarla oluşturulan projede engellilerin hizmet alımını kolaylaştırıcı birçok hizmet bulunuyor. Proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili bilgi veren Sosyal Güvenlik Kurumu Yalova İl Müdürü Ali Gencer, “Hissedilebilir yüzey çalışması, kabartmalı kat planlarının yerleştirilmesi, merdiven ve kapı küpeştelikleri,  yönlendirme levhaları ve kapı isimliklerinin Braille alfabesi ile belirtilmesi, dört kurumun personeline diplomalı işaret dili eğitimi verilmesi, tüm kurum personellerine engelli psikolojisi seminerleri verilmesi çalışmaları gerçekleştirilmiştir” dedi.
Projenin tamamlanmasına kadar geçen süreçte kurum içerisinde birçok hazırlık çalışmasının toplantı ve seminerlerin gerçekleştirildiğini ve eğitimler verildiğini belirten Müdür Gencer, “Proje hazırlama ve yazım ekibi olarak 2013 Mart ayında Yalova Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nden Haris Yıldırım ve Gökay Gün ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nden Osman Gül olmak üzere çalışmalara başlandı. Proje mayıs ayında MARKA tarafından Yalova il genelinde kabul edilen 3 başarılı projeden birisi kabul edilip, destek kararı alınmasından sonra, MARKA Genel Sekreteri Dr.Fatih Akbulut ve Yalova Valisi Esengül Civelek ile Yalova SGK İl Müdürü Ali Gencer, SGK Sakarya  İl Müdürü Nurten Canbasoğlu ve GSGM Yalova İl Müdürü Cengiz Mete eşliğinde Yalova Valiliğinde imzalanmıştır. Sözleşme sonrasında MARKA uzmanları Ömer Kaya, Merve Kaya Erdem ve  Dilek Soykuvvet, SGK Yalova İl Müdürlüğü’nü ziyaret ederek kurumda yapılacak çalışmalar hakkında ön incelemelerde bulunulup, İl Müdürlüğümüzden bilgi aldılar. Yapım işleri ön hazırlık çalışmasında ise görme engelli vatandaşlar için yapılacak olan hissedilebilir yüzey uygulamasının etüt çalışması Bursa SGK İl Müdürlüğü’nden İnşaat Mühendisi Ayfer Bayram tarafından proje ortağı tüm kurumlarda yapıldı. Bu kapsamda kurumların dış kapı girişlerinden başlayarak kurum içerisinde hizmet alınacak birimlere kadar hissedilebilir yüzey uygulamalarının nasıl yapılacağı kabartmalı kat planının konulacağı yer ile kapı isimliklerinin ne kadar yüksekliğe ve nerelere konulacağı konusunda İnşaat Mühendisi Ayfer Bayram tarafından fizibilite çalışmaları yapılmıştır” diyerek projenin uygulama aşamasına gelene kadar bir çok çalışmanın yapıldığını dile getirdi.
Nurten İLÇİN
Editör: TE Bilişim