Kış aylarında hava sıcaklığının düşmesi kalp sağlığı anlamında da olumsuzluklara neden oluyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Özel Yalova Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr.Murat Fazlıoğlu vatandaşları uyardı.  Kış aylarındaki soğuk havanın kalp üzerinde çeşitli etkileri  olduğunu dile getiren Fazlıoğlu soğuk havanın, nabızda artışa, kanın pıhtılaşma eğiliminde artışa ve kan basıncında artışa neden olabileceğini söyledi. Fazlıoğlu açıklamasında şu bilgilere yer verdi;

"Bu durumlar özellikle koroner kalp hastalığı olanlarda ve belli bir yaşın üzerindeki kişilerde kalp krizini tetikleyebilmektedir.Ayrıca yapılan çalışmalarda kışın kan kolesterol düzeyinde belirgin artış olduğu gösterilmiştir ve bu da kalp hastalıkları için ilave risk artışı getirir.Riski azaltmak için soğuk havada yapılacak aktiviteler sırasında bazı önlemler alınması faydalı olacaktır. Bu aktivite soğuk havada hafif bir yokuşta veya karlı bir yolda yürümek dahi olsa dikkat etmek gereklidir. Soğuğun etkisini en aza indirmek için birkaç kat halinde sıcak tutacak giysiler giyilmelidir. Isı kaybının büyük kısmı baş bölgesinden olduğu için bere veya şapka kullanılmalıdır.

Kalbin üzerine binen yükü azaltmak için sık sık dinlenme araları verilmelidir. Eğer spor amaçlı yapılan bir aktivite ise daha sıcak veya güneşli günler tercih edilmelidir. Sabah erken saatler tercih edilmemelidir. Öncesinde ağır yemek yemekten ve alkol almaktan kaçınılmalıdır. Düzenli olarak egzersiz yapmıyorsanız ve orta yaş ve üzerindeyseniz soğuk havada yeni egzersize başlayacaksanız öncesinde doktorunuza danışmanız faydanıza olacaktır.

Soğuk havalarda koroner kalp hastalarının göğüs ağrısı eşiği düşmektedir ve daha ılık havalara göre daha kolay göğüs ağrısı oluşmaktadır. Bunun nedenleri kalp damarlarındaki soğuğa bağlı büzüşme ve soğuğun vücudun enerji ihtiyacını, dolayısıyla kalbin yükünü arttırmasıdır. Eğer bilinen bir kalp hastalığınız varsa açık havada çalışırken acil durumlarda almanız gereken ilaçlarınızı (dilaltı ilaçları gibi) yanınızda bulundurmalısınız. Önemli bir nokta da kalp krizi belirtilerini öğrenip ve eğer kalp krizi geçirdiğinizden şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluyla temasa geçmelisiniz.

Kışın gelmesiyle birlikte grip ve zatürre gibi üst ve alt solunum yolu hastalıklarında  artış görülmektedir. Kalp hastalarında bu tür hastalıklar çok ağır seyretmekle birlikte kalp yetmezliği hastalarının yetmezliklerinin artmasına, hastaneye yatmalarına ve hatta hastanın kaybedilmesine kadar ilerleyebilmektedir. Kardiyovasküler hastalıkları olanların  sonbaharda grip ve zatürre aşılarını yaptırmaları bu riskin azalmasında önemli katkıda bulunacaktır" 

Editör: TE Bilişim