Çınarcık Devlet Hastanesi Fizik Tedavi Ünitesi ses dalgaları ile kırıklarda yaşanan kaynama sorunlarından, golfçü dirseği olarak adlandırılan hastalığa kadar bir çok rahatsızlığı tedavi edebilen ESWT cihazını hizmete soktu.
Çınarcık Devlet Hastanesi fizik tedavi de yeni bir dönemi başlattı. İngilizce adı, "Extracorporeal Shock Wave Therapy" olan ve sesle tedavi yapan ESWT cihazı ünitede hizmet vermeye başladı. Bu cihaz özellikle oluşan kırıklarda yaşanan kaynama gecikmesi üzerinde etkili olarak kırıkların kaynamasını hızlandırıyor. Diğer yandan topuk dikeni, omuz kireçlenmesi ve Golfçü dirseği olarak bilinen hastalık gibi bir çok hastalık üzerinde de tedavisel anlamda önemli etkiler yapıyor. Cihazın devreye girmesi ile birlikte vatandaşlara sunulan hizmet yelpazesi ve kalitesi de geliştirilmiş oldu.  

ESWT Cihazı nedir? 
“ESWT, cerrahi olmayan, anestezisiz, ilaçsız özel bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemle çok kısa süre içinde uygulama yapılarak birkaç seansta yüksek başarı ile tedavi yapılabilir. Uzun süreli kaynamayan kırık ve kaynama gecikmeleri, omuz kireçlenmesi, topuk dikeni, tenisçi ve golfçu dirseği gibi sorunlarda tedavi yöntemi olarak ESWT tercih ediliyor.” ESWT; “Extracorporeal Shock Wave Therapy” kelimelerinin ilk harflerinin birleşmesinden oluşmuştur ve “Vücut Dışından Uygulanan Şok Dalga Tedavisi” anlamına gelir.  Vücut dışında oluşturulan güçlü ses dalgalarıyla uygulanan tedavi, tenisçi/golfçü dirseği, topuk dikeni, omuz ağrıları, kaynamayan kırıkla gibi ortopedik hastalıkların tedavisinde uzun süredir kullanılmaktadır. Hastaya ameliyatsız, kortizonsuz çağdaş tedavi olanağı sunar. 
Hangi hastalıklar ESWT ile tedavi edilebilir?  
Şok dalga tedavisi ile birçok kas-tendon kökenli hastalıkların tedavisi yapılabilmektedir. Toplumumuz da en sık Şok Dalga Tedavisi uygulanan hastalıklar aşağıdaki gibidir.Topuk dikeni: Aşırı kilolu olanlarda, uzun süre ayakta kalanlarda, bazı romatizmal hastalıklarda, osteoartrozlu ( kemik erimesi ) kişilerde, gebe bayanlarda, yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde, uzun süreli yürüyüş yapanlarda sık görülen bir rahatsızlıktır. Topukta baskı ve yürümekle artan ağrı vardır.Tenisçi ve Golfçü dirseği: El bileğinin aşırı kullanımı sonucu dirsek dış ya da iç yanında ağrı oluşturur. El bileğinin tekrarlayan zorlanmasını gerektiren işlerde çalışanlarda, tenis ve golf oynayanlarda sık görülür.Kalsifiye omuz ağrısı: Genellikle orta yaş civarında sık görülen, nedeni tam olarak bilinmeyen, omuz eklemi çevresindeki tendonlardan (Kasların kemiklere yapışmasını sağlayan yapılar) herhangi birine kalsiyum depozitlerinin birikmesi ile oluşan yangı nedeniyle omuz ağrısı ve hareket kısıtlılığı ile karakterize bir hastalıktır.Diğer  uygulama alanları; Omuzun sıkışma sendromu, Kronik tendon yapışma yeri zorlanmaları, Kalçanın trochanterik bursiti Kaslardaki ağrılı tetik noktalar,  Kaynaması gecikmiş kırıklar. İlk seanstan itibaren 1 haftalık süre içerisinde ağrılarda  azalma görülebilir. Eswt tedavisinde amaç ağrının geçici olarak giderilmesi değil, kalıcı olarak bir tedavi sağlamaktır.  Hamilelere, kalp pili kullananlara, kanserli hastalara, akut enfeksiyonu olanlara, gelişme çağındaki çocuklara, kanama bozukluğu olanlara, akciğer, kalp ve iç organların üzerine, enfeksiyon kapmış kırıklara ve enfeksiyonlu bölgeye, üst boyun bölgesine, baş ve sinirlere yakın bölgelere uygulanmaz.

 

 

Editör: TE Bilişim