Gözlerin kaşınıp sulanarak kızarması ile kendini gösteren Allerjik Konjonktivit, sıklıkla rastlanan bir göz hastalığıdır. Bu göz allerjisi, göz kapaklarının içini ve gözün beyaz kısmını saran ve konjonktiva olarak isimlendirilen zarın allerjiye bağlı olarak gelişen iltihabıdır.

Gözlerde kaşıntı ve kızarıklık, gözde yanma hissi, gözkapaklarında şişme ve gözlerde sulanma genel belirtileridir. Ancak allerjini türüne göre bu belirtiler değişiklik gösterebilir. Hastalığın ileri aşamalarında saydam tabakanın (kornea) etkilenmesi halinde görme sorunlarına yol açabilir.
Allerjik Konjonktivit, bir grup hastalığı tanımlayan genel bir terimdir. Alt tipleri arasında aşağıda yer alan konjonktivit çeşitleri yer alır; Mevsimsel  Allerjik Konjunktivit:  Bu tipte, havada bulunan spesifik bir etkene karşı alerji gelişmektedir.

Mevsimsel alerjik kojonktivit en sık rastlanan allerjik göz hastalığıdır. Tüm alerjik konjunktivit olgularının yaklaşık olarak yarısı bu guruptandır. Burada etken sıklıkla polenlerdir. İki taraflı göz yaşarması, kaşıntı, yanma hissi ve kızarıklık görülür. Göz kapakları hafif şişmiş olabilir, görme normaldir. Sıklıkla burun akıntısı, hapşırma, burunda tıkanıklık ve kaşıntı gibi allerjik rinit bulguları da eşlik eder. Pereniyal (uzun süreli) Alerjik Konjunktivit:  Yıl boyunca mevcuttur ve bu tipten başlıca ev tozu ve hayvan atıkları sorumludur.

Bu tip daha az yaygın olup genellikle mevsimsel tipten daha az şiddetli Nakitbahis biçimde ortaya çıkar. Atopik Keratokonjonktivit:  Körlük riskinin en fazla görüldüğü allerjik konjonktivit formudur. Yirmili yaşlar civarında başlar ve uzun yıllar devam eder.  Atopi kişinin alerjik bozukluk geliştirmesine yol açan kalıtımsal ve yapısal bir özelliktir. Bu konjonktivit tipi astım, rinit, atopik dermatit, besin allerjisi gibi atopi belirtileri gösteren kişilerde görülür. Göz bulguları genellikle diğer atopik bulguların ortaya çıkmasından bir kaç yıl sonra gelişir ve vernal keratokonjonktivite benzer şekildedir. Göz kapakları sıklıkla tutulmuştur.

Kapak cildi kızarık, kalınlaşmış ve pul pul olmuştur. Kirpik dibi iltihabına sık olarak rastlanmaktadır. Kapak iç kısımlarında yapışıklıklar, gözün kornea tabakasında anormal damarlanmalar, katarakt görülebilir.     Vernal Keratokonjonktivit (Bahar Keratokonjonktiviti): Çocuk ve genç erişkinleri etkileyen bir allerjik konjunktivit tipidir. Ilık ve kuru iklimli bölgelerde daha sık ve şiddetli görülür. Erkeklerde daha sık görülmektedir. Ortaya çıkışı genellikle 5 yaşından sonradır ve genellikle ergenlik çağına gelindiğinde hastalık sonlanmaktadır.

Hastalığın süresi nadiren 5–10 yılı geçer. Tipik olarak mevsimseldir ve ilkbahardan yaz sonuna kadar sürer. Dev Papiller Konjunktivit: Bu hastalık kontakt lensler, kontakt lens temizlik veya bakım ürünlerine karşı gelişebilir. Üst kapağın altını döşeyen konjunktivada papilla denen kabarıklıklar mevcuttur. Hastalar kontakt lens taktıklarında rahatsız olduklarından yakınırlar. Bazen göz protezleri ve göze konulan dikişler de bu tabloyu oluşturabilmektedir. Tedavisinde bu tabloya yol açan etken ortadan kaldırılmalı ve alerjiyi önleyici ilaçlar kullanılmalıdır.

Allerjik Konjonktivit bulaşıcı olabilir

Göz nezlelerinin nedeni sadece alerjik kökenli değildir. Mikrobik göz nezleleri de bahar aylarında sık görülebilir. Viral göz nezleleri el teması, öpüşme, havadan, paradan, havludan kolayca bulaşabilir. Daha çok sıcaklığın yüksek olduğu yaz aylarında görülür. Viral göz nezlelerinde hastanın gözündeki kızarıklık, şişlik, sulanma çok fazla olabilirken hastanın bazen de gözlerinden fazlaca bir huzursuzluk yakınması olamayabilir. Bazı tiplerinde gözlerde kanamalar ve kulak etrafı lenf bezlerinde şişmeler olabilir.

 

Editör: TE Bilişim