Yalova Ruh Sağlığı Merkezinde tedavi gören hastalara yönelik düzenlenen ziyaretle ilgili bilgi veren Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ünal Küçükyılmaz, "Dünya Ruh Sağlığı Günü, ruh sağlığının ve ruh hastalıklarının toplumda farkındalığını ve anlaşılırlığını artırmak amacıyla,  1992 yılından bu yana her yıl 10 Ekim tarihinde kutlanmaktadır. İnsan, ruhsal ve bedensel varlığı ile bir bütündür. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sağlığı, ruhsal, bedensel ve sosyal olarak tam bir iyilik hali olarak tanımlamaktadır.2014 yılının 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü teması, 'Şizofreni ile Yaşamak' olarak belirlenmiştir. Şizofreni; kişinin düşüncesini, hareketlerini, duygularını ifade şeklini, gerçeği algılamasını çarpıtan ve kişinin diğerleriyle ilişkilerini bozan ciddi bir ruhsal hastalıktır.

Şizofreni hayat boyu süren doğru tedaviyle kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Şizofreni kişinin neyin gerçek neyin hayali olduğunu anlayamadığı bir zihinsel hastalık, bir psikozdur. Dünya; kafa karıştırıcı düşünceler, görüntüler ve sesler karmaşası gibi görünebilir. Toplumla yeterince ilişki kuramayan, yaşamlarını sürdürecek sosyal beceri ve mesleki uğraşılardan yoksun kalan bu hastalar, hem ailelerine hem de topluma büyük yükler getirir.

Bakanlığımızın bu konuda yaptığı çalışmalar neticesinde, Ruh sağlığı hizmetlerinde toplum temelli modele  geçiş yapılarak illerde Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri kurulmuştur. Kurulan bu merkezlerde, ağır ruhsal rahatsızlığı olan hastaların ve ailelerin bilgilendirildiği, hastanın ayaktan tedavisinin yapıldığı ve takip edildiği; rehabilitasyon, psikoeğitim, iş-uğraş terapisi, grup veya bireysel terapi gibi yöntemlerin kullanılarak hastanın toplum içinde yaşama becerilerinin artırılması sağlanmıştır. Ayrıca Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri ile birlikte hastaların tekrar tekrar hastaneye yatarak toplumdan uzaklaşmalarının ve işlevselliklerindeki azalmanın da önüne geçilmiştir.

İlimizde 2012 yılından bu yana hizmet vermekte olan Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Eylül 2014 tarihinden itibaren baştan aşağı örnek olacak şekilde yenilenmiş ve 3 kattan daha fazla büyük bir fiziki alanda  hastalarına daha kaliteli hizmet sunumuna başlamıştır" dedi.


Editör: TE Bilişim