Yalova İl Halk Sağlığı Müdürü Dr.İbrahim Dedecan, müdürlük birimlerine bağlı olarak anne sağlığı konusunda yürütülen çalışmalarla anne adaylarına eğitimler verildiğini belirterek, "Bu çalışmalardaki hedefimiz önlenebilir nedenle anne ölümlerinin yaşanmamasıdır" dedi.
Güvenlik annelik hizmetlerinin bütüncül bir yaklaşım içerisinde ele alındığını belirten İl Halk Sağlığı Müdürü Dr.İbrahim Dedecan, " Annelik duygusunu yalnız insan  hayat boyu hissedebilir, diğer canlılar bu duyguyu sadece belli bir dönem yaşarlar. Annelik Güç, Sevgi ve saf güzelliktir.Güvenli annelik ise; anneye gebelik öncesi, anne ve bebeğe doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım ve tedavi hizmetlerinin verilmesini, istenmeyen ve yüksek riskli gebeliklerin önlenmesini, gebelik-doğum ve doğum sonrası komplikasyonların tanımlanmasını, önlenmesini ve yönetimini kapsayan; anne ve bebek ölümlerinin ve komplikasyonlarının azaltılmasına yönelik bütüncül yaklaşımdır. Gebelik süresince, doğum sırasında ve sonrasında sağlık hizmetlerine erişme, sağlık hizmetlerinden faydalanma ve bu hizmetlerin kalitesi ile; daha geniş çerçeveden  bakıldığında kadının eğitimi, toplumsal cinsiyet eşitliği ve sosyal şartlar  anne ölümlülüğü ile ilişkilidir. Bu özelliği ile anne ölümlerinin oranı çok boyutlu bir kalkınma göstergesi olarak kullanılmaktadır.Anne ölümü bir ailenin karşılaşabileceği en ağır yüktür. Önlenebilir nedenle anne ölümü olması kabul edilemez. Son yıllarda Bakanlığımızın yürüttüğü ve İlimizde de başarı ile uygulanan Riskli Gebelik Yönetim Programı, Doğum Öncesi, Doğum Ve Doğum Sonrası Bakım Programı, Acil Obstetrik Bakım Programı, Gebe Okulları, Misafir Anne Uygulaması 
kapsamında anne ölümlerinde ciddi oranda azalma olmuştur. Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı olarak birinci basamak koruyucu sağlık hizmeti veren Toplum Sağlığı Merkezinde bulunan  Gebe Sınıflarımızda doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım hizmetleri özveri ile anne ve anne adaylarına verilmektedir. Bu çalışmalardaki hedefimiz önlenebilir nedenle anne ölümü yaşanmamasıdır" diye konuştu.
Editör: TE Bilişim