10 Eylül Dünya İlkyardım Günü sebebiyle açıklamalarda bulunan Yalova Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ünal Küçükyılmaz, " İlk yardım uygulamalarını etkin bir şekilde zamanında ve doğru şekilde uygulayabilen kişilerin sayılarının arttırılması ölüm ve sakatlanmaları azaltacaktır" dedi.
Dünya İlkyardım Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yayınlayan Yalova Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ünal Küçükyılmaz, şu sözlere yer verdi, "Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş bir kişiye, durumunun kötüleşmesini önlemek amacı ile ilaçsız olarak yapılan müdahaleye ilk yardım denir. Doğal afetler, trafik kazaları, yüksekten düşmeler, boğulmalar, yanıklar, zehirlenmeler gibi birçok durumda ilk yardım gerekebilmektedir. Dünyada her 5 saniyede 1 kişi yaralanma sonucu yaşamını yitirirken, her gün 2000’den fazla aile önlenebilir kazalar yüzünden çocuklarını yitirmektedir. Bilimsel çalışmalar, acil durumlarda olay yerindeki yaralıların, orada bulunan kişiler ya da profesyonel ekipler tarafından kurtarılabildiğini göstermektedir. İlk yardım uygulaması hakkında toplumun yeterli bilgiye sahip olmaması, ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlar, şoförler, polisler, itfaiyeciler gibi değişik risk grupları başta olmak üzere, tüm toplumu ilgilendirmesi, ölümlerin, sakat kalmanın ve iş ̧gücü kaybının azaltmasında büyük rolü vardır. İlk yardım uygulamalarını etkin bir şekilde zamanında ve doğru şekilde uygulayabilen kişilerin sayılarının arttırılması ölüm ve sakatlanmaları azaltacaktır.dedi.

Aynı zamanda ilkyardım bilinci ile yerinde ve zamanında müdahale edilebilen durumlarda yaralının hayatta kalma şansının artacağı ve hastanelerde özellikle 112 ve acil servislerde meydana gelen yığılmaların ciddi şekilde azalmasına yardımcı olabileceğini belirtti.​

Editör: TE Bilişim