Kent Konseyi Kadın Meclisi üyelerinin bilgilendirilmesine yönelik eğitimleri AİDS Günü nedeniyle gerçekleştirilen seminerle sürdürdü. Seminere konuşmacı olarak katılan Uz. Dr. Erdem Gürel AİDS hakkında kadınlara detaylı bilgiler aktardı. 
Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin bu haftaki eğitiminin konusu AİDS Hastalığı oldu. Bu amaçla düzenlenen seminer öncesinde söz alan Kadın Meclisi Başkanı Nurten Anıl, "AİDS oldukça tehlikeli bir hastalık olarak çağa damgasını vurdu. Son yıllarda tedavisi konusunda önemli ilerlemeler kaydedilse de herkesin bu konuda mutlaka bilgi sahibi olması gerekli. Bizde bu haftaki eğitimimizi AİDS Günü nedeniyle bu konuya ayırdık. Bizi kırmayarak bir seminer veren Uz.Dr Erdem Gürel'e teşekkür ediyorum" dedi. 
Ardından söz alan Uz.Dr Erdem Gürel ise AİDS'in tarihi gelişimini anlatarak başladığı seminerde hastalığın bulaşma yolları, seyri, tedavi süreci ve korunma yolları konusunda detaylı bilgiler verdi. Gürel, " Dünya AIDS Günü her yıl 1 Aralık tarihi olarak kabul edilmiştir. Bu gün HIV' in yayılması ve AIDS hastalığının artışına karşın bilincin yükseltilmesi amacına adanmıştır. Böyle bir günün varoluşunun diğer bir amacı ise bu hastalıktan yaşamını yitirenleri anmak ve onları onurlandırmaktır. Hükümetler ve sağlık yetkilileri bu günde çeşitli forumlar ve konuşmalar düzenlerler. 1995 yılından bu yana ABD Dünya AIDS Gününü resmi olarak tanımıştır. Diğer ülke hükümetleri de benzer tutumlar alarak, aynı konuda açıklamalar yapmıştır. AIDS hastalığı nedeniyle 1981 yılından 2007' ye kadar olan periyotluk dönemde 25 milyon insan hayatını kaybetmiştir. 2007 yılı istatistiklerine göre 33 milyon HIV Pozitif kişi dünyada yaşamaktadır. Bu rakamlar doğrultusunda AIDS, dünyanın en yaygın yıkıcı hastalıklarından biridir. Bu hastalığa sahip olan ve taşıyanların arasında çocuklar da vardır.
Türkiye’de vaka sayısının en fazla 15-49 yaş arasında olduğunu ve vakaların yüzde 70’ine yakınını erkeklerin oluşturduğunu anlatan Dr. , “Bu vakaların yaklaşık yüzde 50’si heteroseksüel cinsel temas, yüzde 10’u damar içi uyuşturucu kullanımı, yüzde 10’unu da homoseksüel cinsel temas oluşturmaktadır. sağlık Bakanlığı 2013 verilerine göre, Türkiye’de toplam 6.802 HIV/AIDS hastası bulunduğu bilinmektedir” diye konuştu.
"Korunmak çok büyük önem taşıyor"
“Cinsel temas sırasında en önemlisi prezervatif/kondom kullanımı olmadan cinsel ilişkiye girilmemesidir. Bulaşması için HIV pozitif tek bir kişi ile temas yeterlidir” diyen Uz.Dr Erdem Gürel, cinsel temas sayısı arttıkça bulaş ihtimalinin arttığını kaydetti. Damar içi madde kullanımı olanlarla cinsel temasta bulunanlarda da bulaşma riskinin fazla olduğunu vurgulayan Dr. Gürel, “Eğer korunmasız veya riskli cinsel temas oldu ise hemen bir sağlık merkezine gidip sadece HIV değil, diğer hastalıklar yönünden de test yaptırılmalı (Hepatit B ve C). Bunun nedeni, sizde öncesinde hastalık olup olmadığını anlamaktır” uyarısını yaptı.
Temas sonrasında uygulanan proflaktik (koruyucu) tedavi konusuna değinen Uz.Dr Erdem Gürel, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu durumda proflaktik tedavi dediğimiz yani virüsle bulaş olduktan sonra, virüsün sizde hastalık oluşturmasını önlemek amacıyla vücudunuza yayılmadan erken aşamada virüsü yok ederek, hiç bulaşmamış gibi olmasını sağlamak için uygulanan tedavi protokolü uygulanır. Bu durumda tedaviye mümkün olan en kısa sürede, önerilen 1 saat içinde, başlamak gerekir. Toplam tedavi süresi 28 gündür. Öpüşerek,aynı kaptan yemek yemek,aynı bardaktan su içerek,kuaförden ,sivrisinekten, kapı kolu, el ele tutuşmak, tuvalet, aynı ortamda bulunmak, hayvanlar,ve kondomlu cinsel ilişki ile bulaşmaz "
Anıl seminer sonrasında Uz.Dr Erdem Gürel'e teşekkür ederek çiçek sundu. Kadın meclisi üyeleri seminer sonrasında hep birlikte İncir Reçeli adlı filmi izlediler. 
Editör: TE Bilişim