Özel Aktif Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr.Ali Övet, "Ailesinde kalp sorunu olan herkes 25 yaşından sonra sanal anjiyo yaptırabilir çünkü damar sertliği bu yaşlarda oluşmaya başlıyor, 15-20 yıl içinde de damar tıkanıyor. Hastalığın önünde olmak çok önemli... Tedavi gerekli değilse, beş yılda bir tekrarlanması yeterli" dedi.

Dr.Ali Övet açıklamasında şunları söyledi: “Halk arasında kansız anjiyo veya 5 saniyede anjiyo olarak da bilinen sanal anjiyografi,hem koroner damarlarda tıkanma olup olmadığı, hem de damar sertliği varlığını ortaya koyması açısından önemli bilgiler veriyor. Böylece sadece bir saniyede, hiç damara girmeden, bütün damarları görmek mümkün oluyor. Koroner damarlarda herhangi bir tıkanma tespit edilmezse tanısal yüzde 100'e yakın güvenirlik sağlıyor. Sanal anjiyografi hasta için oldukça konforlu ve hızlı tanı sağlayan bir yöntemdir. Kol damarından uygulanan kontrast maddenin, koroner damarlar içerisinden akışını tomografik olarak görüntüler. Böylece hem koroner damarlarda tıkanma olup olmadığı hem de damar sertliği varlığını ortaya koyması açısından önemli bilgiler verir. Tanısal açıdan güvenilirliği yüzde 100'e yakındır. Böylece kişi klasik anjiyografi ihtiyacı olmadan kalp damarlarının normal olduğunu öğrenebilme şansına sahip olur. Ancak bu yöntemle koroner damarlarda darlık tespit edilmesi durumunda, darlık derecesi hakkında daha detaylı bilgi edinmek ve tedavi yöntemini belirlemek amacıyla klasik anjiyografi yapılması gerekir. Radyasyon riski var mı? Bu yöntemin akciğer tomografisi veya beyin tomografisinden farkı yoktur. Günümüzde yüksek hızda tarama kapasitesine sahip teknolojik olarak iyi gelişmiş cihazlarla hem işlem süresi, hem de radyasyon maruziyeti en aza indirilmiş durumdadır.

Kimlere yapılmalı? Kalp damar hastalığı açısından orta derecede riskli bulunan kişilerde koroner damarların görüntülenmesi amacıyla kullanılabilir. Klasik koroner anjiyografi yapılan kişilerin bir kısmında koroner damarlar normal bulunmaktadır. Bu hasta grubunda sanal anjiyografi yapmak, hasta için daha konforludur. Bunun dışında koroner damarlara ait doğumsal bozuklukların tanısında, by-pass ameliyatı geçirmiş hastalarda bay-paslı damarların kontrolünde kullanılması iyi sonuçlar vermektedir” dedi.

Editör: TE Bilişim