Her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kanser Haftası çeşitli etkinliklere sahne oluyor. Bu kapsamda Yalova Sağlık İl Müdürlüğü de bir dizi etkinlik gerçekleştirerek vatandaşları kanser, kanserden korunma yöntemleri hakkında bilgilendirdi. 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanı'nda yapılan farkındalık etkinliğinde görev alan sağlık çalışanları tarafından karbonmonoksit ölçümü, beden kitle endeksi ölçümü, tansiyon ölçümü, meme muayenesi, rahim ağzı ve kolorektal kanser çeşidine yönelik ücretsiz tarama yapıldı.
Etkinlik kapsamında bir konuşma gerçekleştiren Yalova Sağlık İl Müdürlüğü görevlisi Altunay Ünal ise, kanserin son yıllarda Dünya'da ve Türkiye'de artış gösteren önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekti. Kanserin ölüm nedenleri sıralamasında tüm Dünya'da ikinci sırada yer aldığını ifade eden Ünal, "Kanser yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise kalıtsal faktörlere bağlı oluşmaktadır. Bu nedenle sağlıklı beslen, obizeteden, güneş ışınlarından ve enfeksiyonlarından korunun diyoruz.  40-69 yaş grubundaki kadınları 2 yılda bir mamografi çektirmeleri, 30-65 yaş grubundaki kadınların 5 yılda bir rahim ağzı kanser testi yaptırmaları ve 50-70 yaş grubundaki kadın ve erkeklerin 2 yılda bir gaitada gizli kan baktırmaları gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanı'nda yapılan farkındalık etkinliğine katılan Yalova Kanser Hastaları Derneği Başkanı Nurcan Bayar da bir konuşma yaptı. Bayan konuşmasında, “Gelin erken teşhis ve taramalarla bu amansız hastalığı defedelim." dedi.

Editör: TE Bilişim