Kanser Haftası dolayısı ile açıklamada bulunan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr.İbrahim Dedecan, kanserin ölüm nedenlerinde kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada geldiğine dikkat çekerek, “Kanserle mücadelede erken teşhis öne çıkmaktadır. Tarama yaş grubuna giren halkımızın kanser taramalarını yaptırmak üzere Aile Hekimine, KETEM ve Toplum Sağlığı Merkezlerine başvurmalarını öneririz” dedi.
Önemli bir halk sağlığı problemi olan kanser hastalığının bireylerde maddi-manevi zorluklara ve kayıplara yol açtığını belirten İl Halk Sağlığı Müdürü Dr.İbrahim Dedecan, “ Dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olan kanser, toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması, tedavi ve teşhis olanaklarının giderek artması ve yapılacak taramalar ile erken teşhis imkanlarının olması kanserle mücadele için yapılan çalışmaları daha da önemli kılmaktadır. Kansere karşı alınacak önlemlerde ve yapılacak savaşta temel ilke, kansere sebep olan etkenlerden kaçınılması ve hastalığın erken teşhis edilmesidir. Bu amaçlar doğrultusunda ülkemizde her yıl Nisan ayının ilk haftası, ‘1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası’ olarak belirlenmiştir.Toplumsal farkındalığın sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmekte olup, her yıl yapılan ‘1- 7 Nisan Kanser Haftası’ etkinlikleriyle halkımızın kansere karşı sağlıklı yaşam davranışları kazanmaları hedeflenmektedir” dedi.
Kanserin önlenmesi için kanser tarama programlarının önemine dikkat çeken İl Halk Sağlığı Müdürü Dr.İbrahim Dedecan, “Bu amaçla, tüm Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Hekimleri ve KETEM de meme kanseri, kolorektal kanser ve serviks kanseri tarama programları da ülke genelinde sürdürülmektedir.Ülkemizde Ulusal Kanser Tarama Programı üç kanser tipi için yapılmaktadır. Serviks Kanseri Tarama Programı:30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir yapılır.Meme Kanseri Tarama Programı: 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir yapılır. Kolorektal Kanser Tarama Programı: 50-70 yaş kadın erkeklere 2 yılda bir yapılır.Serviks kanseri tarama programında;  30-65 yaş arasında bayanlara beş yılda bir uygulanan tarama programı HPV-DNA testi ve Pap-smear testi olarak yapılır. Bu testler tüm Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Hekimleri ve KETEM de kimlik kartıyla gidildiğinde ücretsiz yapılmaktadır. HPV Testi: HPV DNA’nın serviks kanseri ile ilişkisi artık kanıtlanmış olup, serviks kanserli hastaların %99.9’un da HPV DNA varlığı gösterilmiştir. HPV testinin negatif olması durumunda; takip eden beş yıl içerisinde servikal kanser olma ihtimali çok düşüktür. Meme kanseri tarama programında; “40-69 yaş arasında bayanlara iki yılda bir uygulanan tarama programı mamografi olarak yapılır. KETEM de kimlik kartıyla gidildiğinde ücretsiz yapılmaktadır. Kolorektal kanser tarama programı ise ülkemiz için önemli bir sağlık sorunu olan kolorektal kanseri gelişmeden önlemek ve erken evrede yakalayabilmek için 50-70 yaş arasındaki bay ve bayanlara iki yılda bir Gaitada Gizli Kan tarama testleri yapılır ve 10 yılda bir kolonoskopi ile taranmalıdır. Kolonoskopi 51 ve 61 yaşlardaki kişilerde kolorektal kanser taramalarında önerilmektedir. Gaitada Gizli Kan Testi tüm Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Hekimleri ve KETEM’de kimlik kartıyla gidildiğinde ücretsiz yapılmaktadır. Tarama yaş grubuna giren halkımızın kanser taramalarını yaptırmak üzere Aile Hekimine, KETEM ve Toplum Sağlığı Merkezlerine başvurmalarını öneririz” dedi.
Editör: TE Bilişim