Nacak Deresinden bir Alabalık üretim tesisi tarafından fazla su çekilmesine bağlı olarak Yalova'da ki bazı köylerde yaşanan susuzluk tahammül edilemez bir hal aldı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Çalıca Köyü Muhtarı Zülkü Kaya yetkilileri göreve çağırdı. Yaz aylarının şu sıcak günlerinde ve Ramazan ayında içecek su bulamadıklarını vurgulayan Kaya, "Çalıca Köyü yıllardır yaz aylarında susuzluk çekmektedir. Bu susuzluk hat safhaya varmakta köyümüz içme suyu dahi bulamamaktadır. Çekilen susuzluğun ana nedeni Nacak Deresindeki Alabalık Üretim, Satış ve Restoran Tesisinin yaz aylarında azalan Nacak deresi suyunu kullanmasıdır.

Yıllardan beridir ruhsatsız olarak faaliyet gösteren Alabalık Tesisi, Yalova İl Özel İdaresi ile yaptığı su kiralama sözleşmesi ile suyu haksız olarak kullanmaya devam etmektedir. Yapılan su kiralama sözleşmesi bölge ihtiyaçları dikkate alınmaksızın yapılmıştır. Sözleşmeye konu derenin suyunun çevre köylerce de kullanıldığı dikkate alınmadığı gibi derenin su debisi tespit edilmeden ve suyun ne kadarının kiracı firma tarafından hangi tarihlerde kullanılacağı tespit edilmeden komik bir kira bedeli ile kiralanması bu dereden faydalanan köylüleri mağdur etmektedir.

Bu Alabalık Üretim tesisi firması elinde bir kira sözleşmesi ile binlerce insanın faydalanması gereken bir su kaynağını kendi ticari faaliyeti için kullanmakta, bu kadar insanı mağdur etmektedir. Gerek Çalıca ve gerekse bu dereden faydalanan diğer köylerde binlerce insan yaz aylarında su sıkıntısı yaşamakta içmeye dahi su bulamamaktadırlar. Köylerde salgın hastalık baş gösterme riski de ortaya çıkmıştır. Söz konusu firma ve Yalova İl Özel İdaresi arasında yer alan sözleşmenin 1'nci maddesinde, 'Kaynak suyuna kamu kurum ve kuruluşlarınca ihtiyaç duyulması halinde kiracının hiç bir hak ve tazminat talebinde bulunmadan yapılacak tebligata müteakiben 15 gün içinde tahliyesi sağlanacaktır' ibaresi yer almaktadır. Yetkililerin bu maddeyi derhal yürürlüğe sokması ve binlerce insanın mağduriyetini ortadan kaldırması gerekmektedir" dedi.

 

Editör: TE Bilişim