DSÖ ve diğer bazı kurumlar tarafından yapılan ve tıp dergisi Lancet’te  yayımlanan yeni araştırmada, büyük aşılama kampanyaları sonrası 2000-2010  yıllarında Onwin 9,6 milyon çocuğun kızamıktan ölümünün önüne geçildiği belirtildi.
 
Araştırmacılar, aynı dönemde kızamıktan ölenlerin sayısının 535 binden  139 bine düştüğünü tahmin ettiklerini kaydederek, bunun da ölümlerin yüzde 74  düştüğü anlamına geldiğini vurguladılar.
 
DSÖ kızamık uzmanı Peter Strebel, örgütün 2010 yılına kadar kızamık  ölümlerini yüzde 90 düşürme hedefine rağmen, alınan sonucun yine de büyük bir  başarı olduğunu söyledi. Büyük çaba göstermeksizin kızamıktan ölümleri azaltmanın  mümkün olmadığına dikkati çeken Strebel, küresel olarak yüzde 85 aşılama oranının  şimdiye kadar kaydedilmiş en yüksek oran olduğunu ifade etti.
 
Kızamıktan ölümlerin çoğunun çocukların yeterince aşılanmadığı Hindistan  ve Afrika’da meydana geldiği bildiriliyor.
 
En bulaşıcı hastalıklardan biri olan ve genellikle çocukları etkileyen  kızamık yüksek ateş, öksürük ve vücudun tamamındaki kızarıklarla kendini belli  ediyor. Hastalık bulaştığı her 1000 çocuktan bir ya da 2’sini öldürüyor.
Editör: TE Bilişim