Her hafta yapılan kadın meclisi kapasite geliştirme programında yine çok önemli bir konuya değinildi.  Programa Kan ve Kök Hücre Gönüllüleri Derneğini Başkanı Sema Savaş konuk oldu. Burada Yalovalı kadınlara organ ve kök hücre bağışının önemini anlatan Savaş, “Sağlıklı her insanın düzenli olarak kan vermesinin veren kişiye hiç zararı olmayacağı gibi kan verirken yapılan kontroller sırasında bazı hastalıkların erken teşhisi de yapılabiliyor. Ülkemizde kan bağışı oldukça az. Bağışçıların ise %14 kadın. Kök hücre bağışı sayısı da oldukça az.  Sanıldığının aksine kök hücre bağışları çok kolay yöntemler ile yapılabiliyor. 18-50 yaş aralığında olanların verdiği kan veya kalça kemiğinden alınan ilik ile basit bir operasyon sonucunda kolaylıkla bağışçı olunabilir.  Böylelikle erken tedaviye ulaşabilen yüzlerce hatta binlerce hastanın hayatı kurtulabilir. Organ bağışı ile de insanlara ikinci bir hayat hediye etme şansımız var. Beyin ölümü gerçekleşen bir hastadan alınacak organlar ile yedi insana hayat bağışlarken uzuvların bağışı ile de bazılarının eli, kolu bazılarının bacakları olabiliriz. Bitkisel hayat ile beyin ölümü gerçekleşmesi farklı şeylerdir bu nedenle kimse bitkisel hayatta iken veya yoğun bakımdayken organları için hastanın hayatının elinden alınacağı gibi bir endişeye kapılmasın. Organlarını bağışlamak isteyen kişi ailesine bunu bildirmelidir ki ailenin onayı olmadan organlarınız başkalarına umut olamaz” dedi.

Program sonrasında Kan ve Kök Hücre Gönüllüleri Derneğini Başkanı Sema Savaş’a teşekkür eden Yalova Kadın Meclisi Başkanı Nurten Anıl, “Biz Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri ve anne olarak sağlığımız uygun olduğu müddetçe kan vermeye ve 18-50 yaş aralığında olanların ise kök hücre bağışında bulunmasını sağlamaya çalışacağız. Ayrıca organlarımızı bağışlayarak insanlara umut ışığı ve ikinci hayatlar sunmak arzusundayız. Bu konudaki bilincin yayılması için de Kan Ve Kök Hücre Gönüllüleri Derneği Başkanı Sema Savaş'a  vederneğe destek olacağız” dedi.
Verdiği yararlı bilgilerden dolayı Yalova Kadın Meclisi Başkanı Nurten Anıl tarafından Kan ve Kök Hücre Gönüllüleri Derneğini Başkanı Sema Savaş’a teşekkür plaketi verildi.

Editör: TE Bilişim