Köpekle bebeğin aynı evde uyum içinde yaşaması için bir ön hazırlık şart. Uzmanların önerilerine kulak verelim:

Cadde'nin Patisi

Geçen hafta “Bebekle hayvan aynı evde olur mu?” diye sordum. Kadın doğumcularla kedili/bebekli arkadaşlarım “Olur” dedi. Kaynaklar, köpekle bebeğin şahane olacağından ancak ön hazırlık gerektiğinden bahsediyor. Favorim tabii ki ‘Köpeklere Fısıldayan Adam’. Cesar’ın önerilerini iletiyorum: 

- Köpekler sahipleriyle uyum içinde yaşadığından doğum öncesi bir şeyler olacağını sezer ama tam anlamıyla çözemezler. Onlara biraz yardım etmek gerekir.
- Köpekler sürü halde yaşar. Sürü lideri olmayı öğrenmelisiniz. Dokuz ay sorunlu davranışları düzeltmek ve liderliğinizi kabul ettirmek için yeterlidir. Bazen bir uzmana danışmak  daha doğru olabilir. 
- Enerjinizin farkına varın. Hamilelik, tüm hane halkını etkiler. Kendinizi heyecanlı, huzursuz, endişeli hissedebilirsiniz. Unutmayın köpeğiniz hislerinizin aynasıdır.
- Hastaneden dönmeden önce köpeğinizi bebeğinizin kokusuyla tanıştırın. Bir giysisini elinizde tutarak belli bir mesafeden koklamasına izin verin. Böyle yaparak köpeğinize, bu yeni şeyin sizin olduğunu ve onun etrafında belli kurallara uyması gerektiğini anlatabilirsiniz 
- Bebek odasıyla ilgili sınırları da belirlemelisiniz. İşe, girmesine hiç izin vermeyerek başlayın. Daha sonra içeri girip bazı eşyaları koklasın ama ne zaman çıkacağını siz belirleyin. Bu egzersizi bebek eve geldikten sonra da tekrarlayın. Bu, Betkanyon ona odanın size ait olduğunu ve saygı göstermesi gerektiğini öğretecektir. 
- Tanışma sizin kontrolünüzde olmalı. Öncesinde köpeğinizi yürüyüşe çıkarın, ki enerjisini boşaltsın. Eve girmeden hayvanın sakin ve teslimiyetçi hale geldiğinden emin olun. Bebeği tutan kişi sakin ve kendinden emin davranmalı. Köpeğin bebeği, önce saygılı bir mesafeden koklamasına, sonrasında giderek yaklaşmasına izin verin. Böylelikle bebeğe saygı duymayı öğrenecektir.  
- Bebeğinize de köpekle nasıl ilişki kuracağını göstermelisiniz. Saygı karşılıklı olmalıdır. Bilmeden köpeğin canını yakması, istenmeyen sonuçlar doğurabilir. 
- Köpeği mutlu eden günlük rutinin bozulmamasıdır. Yürüyüşlerini aksatmamak ve tutarlı liderlik önemidir. Kendini güvende hissetmesi yeni durumu sakin karşılamasını sağlar. 
- Köpeğinizin cinsinden dolayı farklı bir sorun yaşayacağınızı sanmayın. Bir golden retriever da ısırmayı bilir. İyi liderlik yaparsanız  her cinsi kontrol edersiniz.
Editör: TE Bilişim