Düzenli fiziksel aktivitenin sağlık üzerindeki olumlu yansımalarına vurgu yapmak adına her ay düzenlenen yürüyüşler devam etti. Yalova Halk Sağlığı İl Müdürlüğü önünde toplanan katılımcılar araçlarla Kurtköy'e gittiler. Buradan yürümeye başlayan katılımcılar Kurtköy-Kapılıçınar arasındaki parkuru yürüdüler. Doğal ortamda gerçekleşen yürüyüşe katılımda bir hayli fazla oldu. Vatandaşlar ve sağlık çalışanlarının yanısıra Yalova Vali Yardımcısı Mehmet Kalyoncu, Kadıköy Belediye Başkanı Mehmet Şahin, Yalova Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. İbrahim Dedecan'da yürüyüşe katıldılar. Yürüyüşle ilgili bilgi vererek düzenli fiziksel aktivitenin önemine değinen Yalova Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. İbrahim Dedecan, " Bilim, fiziksel aktivitenin, kalp hastalıkları ve bazı kanser türleri gibi önemli ölüm nedenlerine bağlı erken ölüm riskini azalttığını gösteriyor. Yaş, etnik köken, dış görünüm ya da kiloya bakılmaksızın fiziksel aktivitenin sağlık üzerindeki faydalarından herkes yararlanabilir.

Araştırmalar düzenli fiziksel aktivitenin birçok hastalık ve sağlık sorununa yakalanma riskini azalttığını ve genel yaşam kalitesini yükselttiğini gösteriyor. Haftada 7 saat fiziksel aktivitede bulunanların erken ölüm riski, haftada 30 dakikadan az fiziksel aktivitede bulunanlara oranla yüzde 40 daha düşüktür. Haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta aerobik yapmak, dünya çapında birçok ülkede başlıca ölüm nedeni olan koroner kalp hastalığından ölme riski de dahil olmak üzere erken ölüm riskini azaltabilir.

Bununla birlikte erken ölüm riskini azaltmak için çok fazla ya da yüksek yoğunlukta aktivite gerekli değildir. Genellikle hareketsiz kişiler düzenli bir şekilde orta derecede aktiviteye başlayarak bile sağlık ve sağlıklılık hallerini daha iyi duruma getirebilirler. Fiziksel aktivite miktarı (süre, sıklık ya da yoğunluk) arttırıldığında sağlık üzerinde çok daha fazla yarar elde edilebilse de hayatına biraz daha hareket katan herkes fiziksel aktivitenin sağlık üzerindeki faydalarından yararlanabilir" dedi.

Yürüyüş etkinliğinin sonunda tüm katılımcılara su, çay ve sandviç ikram edildi.

 

Editör: TE Bilişim