Bursa'da yaşayan ve diyabete dayalı damar tıkanıklığına bağlı olarak sağ ayağı kangren olan Leyla Yılmaz'ın dramı Türkiye'deki tüm Roman vatandaşları harekete geçirmişti. Yalova'ya getirilip sağ ayağı ameliyatla kesilen genç kadının tedavisi tamamlandı ve tahliye edildi. Genç kadın takılacak protez sayesinde yeniden yürüyebilecek.
  Bursa'da Leyla Yılmaz (26), 2 yıl evvel diyabet hastalığına bağlı damar tıkanıklığı sebebiyle sol bacağını kaybetti. O günden sonra tekerlekli sandalyeye mahkum olan genç kadın, koltuk değneği ile az da olsa yürüyebiliyordu. Ancak hastalık etkisini sağ ayakta da gösterdi. Ayağı kangren olan genç kadının diğer bacağının kurtarılması için 18 bin TL gerekiyor. Hiçbir sosyal güvencesi olmayan Leyla'yı kurtarmak için Yalova Genç Romanlar Derneği ilk adımı attı. Olayı Türkiye Romanlar Konfederasyonu'na taşıyan Yalova Genç Romanlar Derneği Başkanı Kerem Koyuncu, konfederasyonu harekete geçirdi. Ülkenin her yerindeki 19 federasyon ve 395 derneğe yazılan yazı ile genç kadının ameliyatı için gereken paranın toplanması istendi. Bunun üzerine Roman vatandaşlar ellerinden geldiği kadar yardımda bulunmaya başladı. Kısa sürede büyük bölümü toplanan ameliyat parasının kalanı ise Yalova Belediyesi tarafından karşılandı. Ardından Yalova'da ki özel bir hastanede ameliyata alınan Leyla Yılmaz'ın kangren olan ayağı ameliyatla alındı. Bacağındaki tüm tıkalı damarlar ise ameliyatsız bir sistemle açıldı. 1 hafta süren tedavi süreci sonrasında ise genç kadın iyileşerek taburcu edildi. Hastaneden taburcu edilirken ameliyatı gerçekleştiren Opr. Dr. Orhan Rodoplu, Mesut Kılıç ve anestezi uzmanı Barış Ülker ile Yalova Romanlar Federasyonu Başkanı Kerem Koyuncu ve Romanlar da Leyla Yılmaz'ı yalnız bırakmadılar.
Bu ameliyat tıp literatürüne geçti
Genç Kadının ameliyatı ve tedavi süreci hakkında bilgi veren Opr. Dr. Orhan Rodoplu, "Leyla bize geldiğinde ayak kısmındaki doku kaybı ciddi şekilde ilerlemişti. Diyabete bağlı damar tıkanıklığı ayakta da ciddi şekilde yayılmıştı.Bu noktada gecikmeden tıbbi müdahaleyi gerçekleştirdik. Saatler süren uzun bir ameliyat sonrasında ayak kısmı alındı. Bacak kısmının da kesilmesi aksi halde öle bileceği belirtiliyordu ancak. Biz her hangi bir ameliyat yapılmaksızın en son teknolojiyi kullanarak anjiyografi tekniği ile bacaktaki tüm damarları tek tek açtık. Bu çok zor bir operasyondu. Bu ameliyat, 'Cax Report' kanalıyla uluslararası olarak yayınlanacak ve dünya tıp literatürüne geçecek" dedi.
Protez ile yürüyecek
Leyla Yılmaz adlı genç kadın yaralın iyileşme sürecinin hızlandırılması amacıyla Bursa Şevket Yılmaz Araştırma Hastanesi'ne gönderildi. Burada ayağa, "Hiperbarik Oksijen Tedavisi" uygulanacak. Bu yaranın daha hızlı iyileşmesini sağlayacak. Ardından ise hastaya protez bacak takılarak yürümesi sağlanacak. Böylece genç kadının hayali de yeniden gerçek olacak.
"Benden vazgeçmediğiniz için teşekkür ederim"
Türkiye Romanları Konfederasyonu'nun düzenlediği organizasyonla ihtiyaç duyulan 18 bin TL toplanarak tedavisi gerçekleştirilen genç kadın doktorlarına ve tüm Romanlara teşekkür etti. Leyla Yılmaz, "Burada tam anlamıyla bir Roman dayanışması gerçekleştirildi. Ben Türkiye Romanlar Konfederasyonu Başkanı Hacı Ramazan Işıldak'a, doktorlarıma ve tüm Roman kardeşlerime benden vaz geçmedikleri için teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Genç kadın Yalova Belediyesi tarafından tahsis edilen ambulansla tedavisinin geri kalan kısmının yapılacağı Bursa Şevket Yılmaz Araştırma Hastanesi'ne gönderildi.

Editör: TE Bilişim