Misafir Anne uygulamasında gebeleri misafir edecek olan kurumun Yalova Devlet Hastanesi olarak belirlendiğini belirten İl Halk Sağlığı Müdürü Dr.İbrahim Dedecan, uygulama ile ilgili olarak şu açıklamada bulundu: “İlimizde Olumsuz iklim ve ulaşım şartları yaşanmıyor olsa da sosyal sebepler ve risk faktörlerinden dolayı bu uygulamadan yaralanacak gebeler olacaktır. Bu nedenle Müdürlüğümüz tarafından Misafir Anne Uygulaması İl Eylem Planı Hazırlanmış ve tüm Toplum Sağlığı Merkezi, Aile Hekimlikleri ve Devlet Hastanesine gönderilmiştir.

Bu kapsamda;  Sağlık Hizmetlerinin İl Yöneticileri, TSM Sorumlu Hekimleri, Aile Hekimleri, 112 Başhekimliği, Kadın Doğum Uzmanları ile toplantı yapılarak program anlatılmış, İlimizin hastaneye uzaklık mesafesine göre sevk haritası oluşturulmuş, Aile Hekimleri tarafından Misafir edilecek duruma uygun tüm gebelerin davet edilmesi planlanmış, Riskli ve hastane dışı doğum yapma riski olan gebelerin daha sık takiplerinin yapılması planlanmış, Gebeliğinde son ayına girmiş tüm gebelerin listesi, adres ve iletişim bilgilerinin 112 Komuta Kontrol Merkezleri ile paylaşılması sağlanmış, Aile Hekimleri tarafından gebelerin doğumu hangi hastanede gerçekleştireceği planlanması yapılmakta, Misafir Anne Uygulamasında yararlanacak gebeleri misafir edilecek kurum olarak da Yalova Devlet Hastanesi belirlenmiştir. Anne ve bebek ölümlerini azaltmak için yapılan çalışmaların yanı sıra halkımızın da bu konuda bilgilendirilerek, misafir anne uygulamasının tanıtılması önem arz etmektedir.

Uygulama Aile Hekimlikleri kanalıyla yürütülmekte olup, kriterlere uyan gebelerin Aile Hekimlerine başvurmaları gerekmektedir. Anne ve bebek ölümlerini azaltmak için yürütülen ana ve çocuk sağlığı hizmetleri, rutin sağlık hizmetlerinin yanında özel programlarla desteklenmekte olup ulusal sağlık politikalarının en önemli ayaklarından birini oluşturmaktadır. Gebelerin doğumlarını hastanede gerçekleştirmeleri ve mutlaka sağlık personelinin yardımını almaları büyük önem arz etmektedir. Ülke genelinde bazı bölgelerimizde kış aylarının olumsuz hava koşulları, ulaşımı zaman zaman imkânsız hale getirmekte ve bütün çabalara rağmen kimi zaman doğum eylemi yaklaşmış ya da başlamış olan annelerimizin, ilgili sağlık kurum ve kuruluşlarına ulaşması mümkün olamamaktadır.

Bilindiği üzere bu tür olumsuzlukları önlemek amacıyla 16.04.2008 tarih ve 2008/29 sayılı genelge yayımlanarak elverişsiz hava ve yol koşulları olan yerleşim merkezlerinde ikamet eden gebelerin muhtemel doğum tarihleri yaklaştığında daha elverişli yerleşim merkezlerine nakledilerek konaklamalarının sağlanması ve hastanelerde doğumlarının gerçekleştirilmesi için, Ekim 2008 tarihinden itibaren Misafir Anne Uygulaması başlatılmıştır. Olumsuz iklim ve ulaşım şartlarının ulaşımı imkansız hale getirebildiği bölgelerdeki gebeler, Sosyal sebeplerle (maddi imkanların yetersizliği, mevsimlik tarım işçiliği, göçerlik vb.) doğum esnasında sağlık kurumuna erişiminde problem olabilecek gebeler, izleminde risk tespit edilen gebelerin planlanan merkezlere nakledilmesi, konaklatılması ve hastane şartlarında doğumlarının gerçekleştirmesi, doğum sonrası anne ve bebeğin sağlık durumuna uygun hale getirildikten sonra tekrar evlerine götürülmesi sağlanmaktadır. Misafir Anne Uygulaması kapsamında daha elverişli koşullara davet edilen ancak çeşitli sebeplerle (evdeki diğer çocuklarına bakacak kimsenin olmayışı vb. gibi) konaklamayı kabul etmeyen gebelerimizin Aile Hekimleri tarafından takipleri yapılmaya devam edilmektedir” dedi.

Editör: TE Bilişim