Yalova’da yaşayan mülteci kadınların meme kanseri konusunda bilinçlenmelerini sağlamayı amaçlayan Yalova Sağlık İl Müdürlüğü bu kapsamda bir eğitim düzenledi. Yalova Sağlık İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda gerçekleşen eğitime çok sayıda kadın katıldı. Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi çalışanlarından Emel Fidan bir tercüman yardımı ile mülteci kadınlara meme kanserinin nasıl anlaşılacağı, tespiti, tedavisi ve korunma yolları ile ilgili detaylar aktardı. Fidan, “Meme kanserindeki en belirgin belirtisi, memede elle kontrol edildiğinde bir kitlenin ele gelmesidir. Bunun dışında radyoloji görüntüleme yöntemleri ile görüntülemesi yapılabilmektedir.

Meme kanserinin ileri evreleri olarak bilinen kitlenin belirlenmesi, meme dokusunda değişiklikler meydana gelmesi ve cildin kızararak damarlarında artış gözlenmesi, memede kanlı akıntı ve koltuk altı lenf bezlerinde ele gelme gibi belirtiler meme kanserinin belirtileri arasındadır. Meme kanseri belirtileri ortaya çıkmadan olabilecek bir müdahale, olabilecek bir meme kanseri riskini azaltmakta büyük rol oynar. Meme kanserinde diğer onkolojik hastalıklarda olduğu gibi Erken tanı hayati değer taşımaktadır. Erken tanı sonucu hastalığa erken müdahale edilerek olumsuz sonuçlar en aza indirme şansı çoğalacaktır. 40 yaş öncesinde ultrasonografi, 40 yaşın sonrasında ise iki yıllık aralarla mamografi kontrollerinin yapılması tavsiye edilmektedir. Bunun yanında kadınların kendileri elle kendilerini muayene etmelidir. Bunu dışında memeden iç çamaşıra kan gelmesi, meme dokusundaki damarlarda kalınlaşma, dokuda çökmeye benzer değişiklikler varsa hemen uzman hekime başvuru yapılmalıdır. Meme kanseri belirtileri arasında en çok rastlanan sonuç, elle yapılan muayene sonucu, kitleye elle rastlanmasıdır” dedi.
Yalova Sağlık İl Müdürlüğü yetkilileri mülteci kadınların eğitime gösterdikleri ilginin son derece memnun edici olduğunu vurgulayarak eğitimlerin ileriki süreçlerde de tekrarlanacağının altını çizdiler.

 

Editör: TE Bilişim