İlk yatırım tutarı 17 milyon Amerikan Doları olan Akkök Holding Atık Su Arıtma Tesisi projesinin temel atma törenine Taşköprü Belediye Başkanı Nedret Gülen, Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Yakup Katı, Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED ve Çevre İzin Şube Müdürü Betül Mantar, Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Aksa Genel Müdürü Cengiz Taş, Aksa Fabrika Direktörü Murat İnceoğlu, Ak-Kim Kimya İnsan Kaynakları ve Yönetim Sistemleri Direktörü Sibel Keçeci ve DowAksa Fabrika Direktörü Tamer Bozacı katıldı.

Akkök Holding şirketlerinden Ak-Kim, Aksa ve DowAksa’nın tüm evsel ve endüstriyel atık sularının birlikte arıtılacağı Arıtma Tesisi, yaklaşık 17.000 m2 alan üzerine kurulacak. İlk yatırım tutarı 17 milyon Amerikan Doları olan arıtma tesisi, 15 bin m3/gün atık su debisini karşılayacak kapasiteye sahip olacak. Tesiste fiziksel arıtma, kimyasal arıtma, biyolojik arıtma ve çamur susuzlaştırma birimleri yer alıyor. Ortak arıtma tesisinde de arıtma kimyasalları Ak-Kim’den temin edilecek.

34 bin kg KOİ/gün ve 5 bin kg TKN/gün kirlilik yükünü Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nde belirtilen yasal kriterler doğrultusunda dizayn edilen tesisin dizaynı Namık Kemal Üniversitesi, ENTA Mühendislik Arıtma Taahhüt Sanayi ve Ticaret Ltd Şti. tarafından kontrol edildi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından resmi proje onayı aldı.

Akkök Holding Yalova Şirketleri, arıtma projesinin ikinci fazı olarak arıtma tesisi çıkış suyunun ileri arıtma teknolojileri uygulanarak üretim tesislerinde tekrar kullanılmasını ve bu sayede doğal kaynak tüketiminin azaltılmasını hedefliyor. Böylece,proje hayata geçirildiğinde arıtma tesisi çıkış suyunun Ultra Filtrasyon(UF) ve Reverse Osmosis (RO) teknolojileri ile 250m3/saat kapasiteyle geri kazanılması planlanıyor. Geri kazanılacak su, baraj suyu kalitesinde ham su olacağından denize deşarj edilmeyecek, bu sayede alternatif ham su kaynağı yaratılacak. Bunun yanı sıra tesisin işletimi gelişmiş kontrol sistemi üzerinden takip edilebilecek, proses parametreleri ve ekipman arızalarına anında müdahale edilebilecek, arıtma prosesi güvenliği maksimum düzeyde tutulabilecek.

Hayata geçirilecek projede farklı atık su karakterlerinin sinerjik etkisinden yararlanılarak arıtma prosesinin sadeleştirilmesi, ileri arıtma (membran) teknolojilerinin uygulanarak suyun tekrar kullanımına imkân sağlanması, işletme/bakım kolaylığı sağlanması, üretim tesislerinin arazi ve doğal kaynak kullanımının optimize edilmesi ve gelecekteki kapasite artışlarını sürdürülebilir olarak karşılayabilmek hedefleniyor.

 

Editör: TE Bilişim