“Dünya Otizm Farkındalık Günü” dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Yalova Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Faruk Uysal şu sözlere yer verdi, “2 Nisan, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ‘Dünya Otizm Farkındalık Günü’ olarak ilan edilmiştir.  Nisan ayı, Birleşmiş Milletler tarafından bütün dünyada Otizm Farkındalık Ayı, 2 Nisan ise Otizm Farkındalık Günü olarak deklare edilmiştir.  Nisan ayı boyunca tüm dünyada otizm konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır.

Başkalarıyla etkileşimde bulunmayı zorlaştıran, kişinin kendi iç dünyasıyla baş başa kalmasına yol açan otizm, genellikle 18 ay ile 3 yaştan önce ortaya çıkmaktadır. Otizmli bireylerin en temel özellikleri pasif olmalarıdır, daha çok kendi hallerindedirler ve davranışlarında tepki bulunmaz. Pek çok otizmli birey göz teması kurmaz, sallanma, el çırpma ya da belli bir sesi sürekli çıkartma gibi tekrar eden davranışları vardır. Otizmli çocuklar genelde olması gerekenden geç konuşmaya başlarlar. Konuşmaya başlasalar dahi akıcı konuşamayabilirler. Otizmli çocuğun bakımının yorucu olması ve uzun saatler alması nedeniyle anne ve babalar kendilerine ve diğer çocuklarına zaman ayıramamakta, yapmak istedikleri çoğu şeyden vazgeçmektedirler. Ebeveynler başta evlilik ve duygusal ilişkiler olmak üzere kişilerarası ilişkilerinde sorunlar yaşayabilmektedir. Çocuğun bakımı için gerekli olan fazla zaman, para, enerji gereksinimi ve bunların beraberinde getirdiği duygusal sıkıntılar ailelerin stres yaşamasına neden olmaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı almış, 60 yakın bireylerin ailelerine evde bakım ödemesi yapılmaktadır.

Otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artmaktadır. 1985 yılında her 2500 çocuktan birine konan otizm tanısı, 2001 yılında 250, 2013 yılında ise 88 çocuktan birine denk gelirken günümüzde doğan her 68 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya gelmektedir. Otizmin erkek çocuklarındaki yaygınlığı, kızlardan 4 kat fazladır.

Ülkemizde, otizm spektrum bozukluğu tanısı almış bireye sahip ailelerin otizmli bireylerin artan ihtiyaçları ve çeşitlenen taleplerini karşılamak üzere otizmli bireyi ve ailelerinin yaşam kalitelerini arttırmak, ailelere destek vermek,  sistemli ve nitelikli bakım hizmetlerinin sunulabilmesini sağlamak üzere uygun politikaların geliştirilmesine yönelik Bakanlığımızca ‘Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Ulusal Eylem Planı (2016-2019)’ oluşturulmuştur. ‘Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Ulusal Eylem Planı (2016-2019)’ un öncelikli konu alanları arasında toplumun tüm kesimlerinin otizm konusunda farkındalık düzeyinin arttırılması ve kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesi bulunmaktadır.

Yalova’da, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı koordinesinde 14.03.2018 tarihinde Otizm Eylem Planı İzleme ve Değerlendirme İl Kurul toplantısı kurum yöneticilerin katılımıyla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireylerin desteklenmesi konusunda koordinasyon çalışmaları görüşüldü. Farkındalık çalışmalarının geniş kitlelere ulaştırılmasının önemi belirtilerek, kurumlar arası iş birliğine yönelik kararlar alındı.

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Gününde  ‘Otizm Fark Et, Kabul Et, Bizimle Yürü’ sloganıyla bugünün otizm ve otizmli bireylerin toplumsal yaşama katılımı konusunda farkındalığı ve duyarlılığı arttırmasını temenni ediyorum”

Editör: TE Bilişim