Op.Dr. Alp Özçelik ve Op. Dr. Barış Bayraktar ,uygulama yaptıkları hastaların sağlıklı bir şekilde Diyetisyen kontrolünde zayıfladıklarını belirttiler.Tüp Mide ,Mide Bypass ve Mide Balonu uygulamaları hakkında açıklamalarda bulundular.

Mide Balonu Nedir?

Mide balonu uygulaması en kolay zayıflama yöntemidir. Bir çok hasta fazla kilolarından kurtulmak için çeşitli diyetler uygulamaktadır. Ancak hızlı ve yeterli kilo kaybı sağlamak her zaman olanaklı olmamaktadır. Açlık hissini bastırmak ve diyette önerilen porsiyonlarla tokluk hissine ulaşmak çok zordur. Mide balonu işte tam bu noktada hastalara erken doyma hissi sağlayarak yardımcı olan bir yöntemdir.

Mide balonu silikon denilen bir sentetik maddeden yapılmıs balon şeklinde bir tıbbi protezdir. Mide balonunun üretiliş amacı, mide içinde şişirildiğinde bir hacim oluşturarak mide hacmini azaltmaktir. Böylece mide balonu olan insanlar normalden çok daha az yemek yedikleri halde çok kısa sürede tokluk hissine ulaşırlar. Mide balonu takılan hastalarımız aynı zamanda balonla birlikte verilen özel bir diyet programını uygularlar. Çünkü mide balonunun etkisini tam gösterebilmesi için doğru beslenme düzeninin sağlanması gerekmektedir.

Mide balonu tamamen yapay plastik maddeden üretildiğinden dolayı mide içinde erimez. Ancak belli bir süre midede kaldıktan sonra mideden çıkartılması gerekmektedir. Mide balonlarının bir çoğu için bu süre genellikle 6 ay kadardır. Ancak farklı ticari markaların farklı mide balonu modelleri daha uzun sürelerde de mide de kalabilmektedir. Mide balonu sadece hacim oluşturarak daha az yemenizi sağlamaz. Aynı zamanda belirli modellerde daha fazla olmak üzere mideden açlık hormonunun salgılanmasının da azalmasına katkıda bulunur. Böylece hem daha küçük porsiyon ile tokluk hissine erken ulaşılır, hem de yemek aralarında acıkma hissi kısmen de olsa bastırıldığı için acıkma hissinin daha geç geç ortaya çıkması sağlanmış olur.

Tüp Mide Nedir?

Mide Tüpü yada Tüp Mide ameliyatları tıpta Sleeve Gastrektomi olarak adlandırılır. Mide Tüpü (Sleeve Gastrektomi) ameliyatlarında midenin açlık hormonu denilen Ghrelin hormonunu salgılayan bölümü çıkartılır. Mide uzunlamasına bir tüp halini alır (Tüp Mide). Hastaların yemek porsiyonları bir çay bardağı yada bir köfte alacak kadar küçülür. Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) ameliyatı, ghrelin salgısını da azalttığı için, hormonal etkisi olan tek mide küçültücü ameliyattır. Bu yönüyle de kelepçe ameliyatına üstündür.

Mide Bypass Nedir?

Gastrik bypass ameliyatlarında midenin büyük bir bölümü bypass edilerek küçük hacimli (yaklaşık 30-50 cc) bir mide bölümü hazırlanarak ince bağırsaklara dikilir. Bu ameliyatta hem diğer obezite cerrahisi ameliyatlarında olduğu gibi mide hacminin küçültülmesi hem de bağırsakların bir bölümünün devre dışı bırakılarak, tüketilen yiyeceklerin bir kısmının emilmeden atılması hedeflenir. Böylece hastalar hem daha az gıdayla doyar, hem de aldıkları gıdanın bir kısmı emilir.
Gastrik bypass cerrahisi de diğer obezite ameliyatları gibi genellikle laparoskopik yöntemle yapılır. Karın bölgesine açılan küçük kesilerden girilerek ameliyat gerçekleştirilir. Böylece hasta, ameliyat sonrasında gelişebilecek olası yara enfeksiyonu ve fıtık gibi risklerden de büyük ölçüde korunmuş olur.

Eğer yaptığınız diyetler ile zayıflayamıyorsanız, açlık hissinizi dizginleyemiyorsanız ve bir desteğe ihtiyacınız varsa, yardım için Özel Yalova Hastanesi’ndeyiz. Sağlıklı bir hayata kavuşmanız için çok küçük bir adım yeterli olabilir.

 

 

Editör: TE Bilişim