Yalova’da yaşayan Fenilketonüri (kalıtsal metabolik hastalık) hastası çocuğu olan aileler bir araya gelerek Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ı ziyaret etti.
Yalova Belediyesi İl Encümen Salonu’nda gerçekleştirilen görüşmede aileler, mağduriyetlerinin ve sıkıntılarının giderilmesi amacıyla Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’dan yardım istediler.
Yalova’da ikamet eden ve tedavileri devam eden PKU bireyleri adına konuşan Çelebi Devrimsel; “Kentimizde bu hastalığa sahip olan birçok çocuğumuz bulunuyor. Fenilketonüri kalıtsal metabolik ömür boyu diyet tedavisi gerektiren bir hastalık. Bu hastalığa sahip olan çocuklarımız hayvansal gıda ve kuru baklagilleri hiçbir şekilde tüketemiyor. Bizlerin tükettiği et, süt, balık, mercimek, nohut gibi gıdaları tüketmesi yasak. PKU hastaları için üretilen ürünler hem pahalı hem de her yerde bulunmuyor. Devlet büyüklerimizin de bu konuya hassasiyet göstermesi gerekir. Çünkü asgari ücretle çalışan bir vatandaş bu ürünlere kolaylıkla ulaşamaz. Kaldı ki PKU, ömür boyu diyet programı istiyor. Bu hastalıkla mücadele eden aileler ve bireyler adına sizlerden duyarlılık bekliyoruz” dedi.
Mağduriyetlerini dile getiren ailelerin ardından konuşan Başkan Salman, “Sıkıntınızı çok iyi anlıyorum. Yalova Belediyesi olarak özel insanlarımız için birçok çalışma yaptık. Bu çalışmalarımız da artarak devam ediyor. Engelsiz Cafe de bundan önce yaptığımız çalışmada çölyak hastalığına dikkat çektik. Bu hastalıkta ömür boyu tedavi diyet gerektiren bir hastalıktı ve bu hastalığa sahip bireyler sadece glütensiz besinleri tüketebiliyordu. Yaptığımız çalışma sonrasında Engelsiz Cafe de bu bireylerimiz için bir menü oluşturduk. Halk Ekmeği şubelerinin açılmasını sağlamak adına girişimlerde de bulunacağız. Ya da Yalova’da bir fırınla anlaşarak ekmek üretimi yapılması için talepte bulunacağız. Engelsiz Cafe de bu çocuklarımız için uygun menü bulundurulması adına da çalışmada bulunacağız” dedi.

 





Editör: TE Bilişim