Yalova'daki doğum esnası ve sonrası bebek ölümlerinin azaltılmasını hedefleyen Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) Eğitimi Yalova'nın Termal ilçesinde bulunan Termal Otel'de 11-13 Kasım 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Yalova Halk Sağlığı İl Müdürlüğü tarafından organize edilen eğitime Yalova Devlet Hastanesi, Sağlık Müdürlüğü 112, Özel Yalova Hastanesi ile Özel Atakent Hastanelerinin Doğumhane, Yenidoğan Yoğun Bakım ve Anestezi Bölümünde görev yapan Hekim, Hemşire, Ebe, Anestezi Teknikerleri ve Acil Tıp Teknisyenleri katılıyor. 

Halk Sağlığı Müdürü Dr.İbrahim Dedecan, Özel Yalova Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Uz.Dr.Mustafa Yılmaz ile hastane yöneticilerinin katılımı ile start alan eğitimin açılış konuşmasını yapan Yalova Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. İbrahim Dedecan, "Toplumdaki ekonomik ve sosyal durumun iyileşmesi ve sağlık alt yapısının güçlendirilmesi ile bebek ve çocuk ölümlerinde önemli azalmalar gözlenir. Neonatal ve perinatal ölümler ise sosyal ve ekonomik gelişmelere daha az duyarlıdır. Bu ölümler erken tanı ve tedavi, gebelik ve doğum sırasında verilen bakımın iyileştirilmesi gibi sağlık ile doğrudan ilişkili önlemlerden daha fazla etkilenir.

Tüm dünyada yılda 4 milyon yenidoğan ölmekte ve bunların %23’ü doğum sonrası asfiksiye bağlı kaybedilmektedir. Doğumu izleyen dakikalar bebeğin rahim dışındaki yaşama uyum sağlamasına yardım edilmesi gereken kritik dakikalardır. Asfiksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur. Her yenidoğanın, yeterli bir resüsitasyona hakkı vardır. Bu ise; doğum odasında uygun gereçlerin her an hazır olmasıyla birlikte, burada çalışan sağlık personelinin yenidoğan resüsitasyonunda becerili olmalarını ve bir ekip olarak uyumlu çalışabilmelerini gerektirir" dedi.

             

 

Editör: TE Bilişim