Haziran ve Ağustos ayları arasında hasadı yapılan ve Yalova’nın üretimde başı çektiği ıhlamur çiçeğinin hasadının tamamlanmasının ardından Yalova pazarında tüketiciyle buluşan ıhlamur kilosu 50 -60 Lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor.

Yalovalı köylülerin de önemli bir gelir kapısı olan taze ıhlamurun daha çok çiçekli olanlarının makbul olduğunu belirten köylü satıcılar, kış aylarında ıhlamur fiyatlarının arttığını belirterek, Yalovalılara kış ayları için şimdiden ıhlamur alma tavsiyesinde bulunuyor.

Kış aylarında gribal enfeksiyonlar ve soğuk algınlığı için iyi bir alternatif olan ıhlamuru doğal olarak köylülerden alıp kullanmayı tercih eden Yalovalı tüketiciler, “Kış ayları için ıhlamur bizim vazgeçilmez içeceğimiz. Soğuk havalarda özellikle soğuk algınlığı belirtileri görüldüğünde ilk yaptığımız ıhlamur demlemek. Çocuklarımıza da bal ve limon katarak içirdiğimizde iyi bir şifa kaynağı oluyor” diyerek kış aylarında ıhlamurdan vazgeçemediklerini dile getiriyor.

Türkiye’de sadece Artvin ve Yalova’da üretilen kestane balı da ıhlamur ağaçlarındaki çiçeklerin etrafına yerleştirilen kovanlardan toplanan nektarla üretiliyor ve birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığı ifade ediliyor.

Uzmanlar tüketicilerin sağlıklı ıhlamur ve ıhlamur çiçeği alırken dikkat etmeleri gerekenleri ise şöyle sıralıyor: ” Kendine özgü renk, koku ve görünüşte olmalı. Küflenmiş, çürümüş, bozulmuş, rengi kararmış olmamalı, canlı böcek bulunmamalı, çıplak gözle bakıldığında ölü böcek ve kalıntıları görülmemeli, rutubet, çiçek ıhlamurda % 9’u, yapraklı çiçek ıhlamurda % 11’i, yaprak ıhlamurda % 12’yi geçmemeli, yabancı madde miktarı ağırlıkça % 0.5’ten çok olmamalı” diyerek ıhlamur alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklıyor.

Ihlamur çayı bekletildiğinde içindeki aktif maddelerin kaybolduğuna dikkat çeken uzmanlar her daim taze olarak demlenip içilmesini tavsiye ediyorlar. Aynı zamanda şifalı bir bitki olan ıhlamur kanı temizlemesinin yanında, karaciğer, damar kireçlenmesi ve damar tıkanıklıklarıyla birlikte özellikle gribal enfeksiyonlarda balgam söktürücü ve ateş düşürücü özelliğiyle dikkat çekiyor.

Editör: TE Bilişim