Yeşilay Yalova Şubesi Başkanı Ali Faik Aydın 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Aydın, " Türkiye’de yaklaşık 16 milyon erişkin sigara kullanıyor ve dünyada günde yaklaşık 13 bin kişi sigaraya bağlı bir hastalıktan dolayı hayatını kaybediyor." dedi.
Dünya Sigarasız Günü Yalova'da da etkinliklerle kutlanacak. Bu konuda en büyük rolü üstlenecek kurum ise Yeşilay Yalova Şubesi olacak. Dünya Sigarasız Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Yeşilay Yalova Şubesi Başkanı Ali Faik Aydın ise, "Dünya Sağlık Örgütü, dünyada en büyük sağlık sorunun sigara olduğunu açıkladı. İstatistiklere göre sigara içmek dünya çapında bir problem ve tahminen her 3 yetişkinden biri sigara kullanıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 1987 yılında tütün ve tütün ürünlerinin zararlarının zararları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 31 Mayıs’ı Dünya Sigarasız Günü olarak ilan etmiştir. Her yıl bir gündemle tütün ürünlerine, endüstriye, politikalar ve yasal düzenlemelere dikkatleri çeken DSÖ’nün bu yıl ki gündemi ise düz paket uygulaması. Marka isminin standart font ve renkte yer aldığı tek tip, düz renkli ve resimli sağlık uyarılarının bulunduğu düz sigara paketlerinin devletler tarafından hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan DSÖ, bu şekilde paketlerin bir reklam ve tanıtım mecrası olmaktan çıkacağını ve araştırmalara göre kişilerin bu şekilde daha az sigara tükettiğini belirtiyor. Uzmanlar ise Türkiye’de de bu uygulamaya geçilmesi gerektiğini söylüyor" dedi.

Sigaradan kurtulmak mümkün
Her yıl sigaraya bağlı sebeplerden dolayı dünyada yaklaşık 6 milyon kişinin,  pasif içicilik nedeniyle de 600 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirten Yalova Şube Başkanı Ali Faik Aydın, “Dünya genelindeki çocukların neredeyse yarısı, sigara dumanının kirlettiği havayı teneffüs etmek zorunda bırakılıyor. Öyle ki ev ortamında sigara içildiğinde çocuklar günde ortalama 5 sigara içmiş oluyor. Bu da dumana maruz kalan çocuklarda akciğer kanseri ve kronik bronşit hastalığının görülme sıklığını artırıyor, onların büyüme, gelişme evrelerini olumsuz etkiliyor. Uyarıyoruz; dünyada 700 milyon çocuk, kadın, gebe ve yaşlı pasif içicilik riski altında" diye konuştu.
Sigara bağımlılığından korunmanın ve kurtulmanın mümkün olduğunu belirten Aydın ebeveynlerin kendileri ve çocukları için bu konu hakkında doğru bilgilere sahip olmaları gerektiğini, bırakmak da zorlanan kişilerin ise mutlaka hastanelerin Sigara Bırakma Polikliniklerine başvurarak yardım almaları gerektiğini söyledi.
Aileler bilgilendiriliyor
Yeşilay tüm Türkiye genelinde rehber öğretmenler ve şubeleri vasıtasıyla Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) başlattı. Yaş gruplarına özel, alanında uzman isimlerin hazırladığı içeriklerle TBM vasıtasıyla yediden yetmişe herkes bağımlılıklar hakkında bilgilendiriliyor. Bu eğitimi almak isteyenlerin bulundukları il veya ilçenin halk eğitim merkezlerine başvurmalarıyla eğitim programları açılıyor. Bu eğitimler kapsamında kişiler sigara bağımlılığı, korunma yöntemleri, yakını kullanıyorsa ona nasıl yardımcı olabileceği hakkında da bilgi sahibi olabiliyor.
Yeşil Dedektör’le havanız temiz kalsın
Yeşilay, Sağlık Bakanlığıyla birlikte sigara yasakları ihlallerini bildirecek bir mobil uygulama geliştirdi. Yeşil Dedektör adı verilen mobil uygulama, 2008 yılında yürürlüğe giren kapalı mekânlarda tütün mamulleri kullanım yasasına uyulmasını sağlamak, ihlallere karşı toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünlerini kullanmayan vatandaşların haklarını korumak ve yasal hakları konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla geliştirildi. Yasayı ihlal eden işletme ve müşterilerin ihlallerini azaltmayı amaçlayan bu mobil uygulama telefon veya tablet bilgisayara indirilerek kullanılabiliyor. Yeşil Dedektör mobil uygulamasında kullanıcı, ihlal bildirimini uygulama üzerinden konum ve mekan seçerek bildirebiliyor. Sağlık Bakanlığının bu uygulama için özel geliştirmiş olduğu sisteme düşen bildirimler, Sağlık Bakanlığı saha denetim ekibine ulaşıyor. Saha denetim ekipleri ise ihlal bildirimi yapılan mekâna ulaşarak denetimlerini ve gerekli işlemleri yapıyor. Alanında tek uygulama olan bu çalışma ile tütün ürünleri kullanmayanların hakkının korunması, yasağa uyumun sağlanması, ihlallerin asgariye indirilmesi hedefleniyor. Toplumun her katmanı fert, aile ve toplumun sağlığını korumada insiyatif almalı ve sağlık yanında milli ekonomimize ciddi zararlar veren bu illetlerden kurtulmak gerekiyor.

Editör: TE Bilişim