Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Dr. Hakan Özörnek, stres faktörünün tüp bebek tedavisine etkisini anlattı:
“Tedavi süresince anne adayında toplumdan kaçma, depresyon, panik atak, sosyal fobi, yaygın anksiyete gibi psikolojik destekle terapi gerektiren hastalıklar görülebilir. Transfer öncesinde ve sonrasında psikolojik olarak hastalara destek verilmeli. Müzikli terapi seansı da bu desteklerden biri. Seans kapsamında hastalara klasik müzik dinletilir ve ekrana verilen bir görüntüye kanalize olup, olumlu düşünmeleri yönünde telkinde bulunulur. 

 
En çok kim etkileniyor?
Tedavisi sürecinden erkeğin mi yoksa kadının mı daha çok etkilendiği hep merak edilir. Bu, kişiden kişiye değişir.   Hastanemizde hastalarımıza verdiğimiz psikolojik destekte daha çok kadınların bu terapiye ihtiyaç duyduklarını gözlemledik. Bu, belki de kadının duygusal yapısından  kaynaklanıyor. Erkekler de etkileniyor ama toplumsal baskı yüzünden pek belli etmiyor. 
 
Durum bozuklukları
Bebeği olmayan çiftler öncelikle bu durumu kabullenmez ve sonra öfke ön plana çıkar. Eşler birbirine öfkelenir. Bu da bireyde kendine güvensizlik, iletişim bozukluğu, çalışan eşlerde işe karşı ilgisizlik, başarısızlık gibi birçok soruna yol açar.  
Hatta bunlar, boşanmalara bile sebebiyet verir. Çocuk sahibi olamama stresi artırdığından, eşler kurtulmak için önce eşinden vazgeçme yolunu seçebilirler ki bu, sorunun çözümü değil. 
Stres, kısırlık tedavisinin düşmanı ancak başarıyı etkilemesindeki oran, yüzde 5-15 civarında. Stres, hormonal dengede bozulmaya yol açarak kısırlığa neden olabilir. Stres nedeniyle prolaktin hormonunu yükselir, bu da kadında ve erkekte üreme sağlığına olumsuz etki eder. Erkeklerde sperm sayısı hareketliliğinde azalmaya yol açan stres, aynı zamanda ejakulasyon ve ereksiyon sorunlarına da neden olur. Kadınlardaysa yumurtlama fonksiyonu etkiler, tüplerde spazma neden olarak Mariobet olumsuz sonuçlar doğurur. Ayrıca progesteron hormonu üzerindeki kötü etkisi, hamileliğin devamına  engel olabilir.
 
Stresi azaltmanın yolları
Çiftlere nasıl bir tedaviden geçecekleri ayrıntılarıyla anlatılmalı. Bilinmezlikler ve kulaktan dolma bilgiler, stresi artırır. Bilinçlendirilmiş çiftlerin tedaviye uyum sağlamaları kolaylaşır, bu da başarıyı beraberinde getirir. 
Bebek sahibi olamadıkları için çiftlerin birbirini suçlamasını önlemek için psikolojik destek almak gerekir. Bir çalışmada, gevşeme egzersizleri programına katılan kadınlardan yüzde 34’ünün sonradan hamile kaldığı tespit edildi.  Psikolojik yardım, pozitif düşünceyi artıracağından, başarı oranlarında da artış gözlemlemek mümkün olur.”
 
Müzikle terapi
Müzikle tedaviyi Uzakdoğu’da uygulayan klinikler var. Özellikle 15 dakika anestezi altında yapılan yumurta toplama işlemi öncesi ve sonrasında beş dakika süren transfer işlemlerinden önce hastaya müzik dinletiliyor.  Bu müzikler, onların operasyona girmeden önce gevşemelerini sağlıyor. Ayrıca anestezi için verilen ilaç miktarı da azaltılıyor. Hasta gevşediği için çok daha rahat uyuyabiliyor. Daha az dozda ilaçla uyuduğu için ameliyat sonrası kendine gelme süreci de daha kısa oluyor.
Editör: TE Bilişim