Yaz aylarının yaklaşması ve havaların ısınmaya başlaması ile birlikte kullanım sıklığı artan su sebilleri gerekli temizlikleri yapılmadığı zaman kelimenin tam anlamı ile bir mikrop yuvasına dönüşebiliyor. Bir çok hastalığa yol açabilen bu durumla ilgili uyarı ise Yalova Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. İbrahim Dedecan'dan geldi. Dedecan vatandaşlara sebillerin iç ve dış temizliklerinin rutin bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi. Dedecan açıklamasında, "Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için sağlıklı ve temiz su temini büyük önem arz etmektedir. Dönemsel olarak su kaynakları kirlenebilmekte ve salgın hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Özellikle yaz aylarında kullanımı artan sebiller ve dispenserli damacanaların da rutin temizlik ve bakımı yapılmadığı takdirde insan sağlığına zararlı bakteriler, virüsler ve mikroorganizmalar barındırabileceği bilinmektedir. Bu nedenle evlerde, işyerlerinde, okullarda ve insan kalabalığının olduğu her yerde kullanılan su sebillerinin periyodik bakım ve temizliği sağlığımızın korunması açısından dikkat edilmesi gereken bir faktördür.

Su sebili ve damacanaların kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Damacanalar, direkt güneş ışığı alan noktalara konulmamalıdır. Ayrıca hava sirkülasyonunun çok olduğu kapı pencere arası gibi noktalar da kontaminasyon riskini artırdığı için tercih edilmemelidir. Tuvalet, klima önleri de yine su sebilleri için uygun olmayan noktalardır.  Bir diğer önemli nokta sebillerin iç ve dış temizliğidir. Sebillerin dış cephesi  her gün tozdan arındırılmalı, musluklar temizliğinden emin olunan bezlerle  silinmelidir. Sebillere bulunduğu ortam şartlarına göre 1-3-6 ayda bir iç temizlik yapılmalı, gerekirse profesyonel yardım alınmalıdır.  Profesyonel olarak sebiller ozon ile dezenfekte edilerek temizlenmektedir" dedi.  

Sirkeli Su İle Dezenfekte Edin
Damacanaların dezenfektasyon işlemlerinde sirkeli su kullanımının da etkili bir yöntem olduğuna değinen Yalova Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. İbrahim Dedecan, "Alternatif olarak sebil temizliğini üzüm sirkesi kullanarak kendimiz de yapabiliriz. Bunun için öncelikle sebil içinde kalan suyun musluk ve tahliye boruları yardımı ile boşalması sağlanmalıdır. Kullanılan damacanayı 1/3 oranında su ile doldurup, 1 LT sirkeyi içine ekledikten sonra sirkeli damacanayı sebile takarak sıcak ve soğuk su düğmeleri açık konuma getirilmelidir. Sonra su sebili 4 saat süre ile bu şekilde çalıştırılmalıdır. Daha  sonra sirkeli su tahliye edilmelidir. Durulama için iki üç defa temiz su ile devridaim yapılmalıdır.  Bundan sonra temiz su kullanıma hazır hale gelmiş olacaktır. Ayrıca damacanalarda kullanılan pompaların da temiz tutulmasına ve yıpranan pompaların yenileriyle değiştirilmesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Su yaşam için vazgeçilmez ihtiyaçların başında gelmektedir. Sağlıklı ve temiz su kullanımı konusunda alınması gereken her türlü tedbir alınmalı ve bu konuya gereken hassasiyet gösterilmelidir" şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilişim