Yalova ev sahipliğinde gerçekleşen 2. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu'nun ardından gerçekleştirilen çalışmalarla oluşturulan . Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu'nun sonuç bildiri kitapçığı sempozyuma katılan kurumlar ve bilim adamlarının konuyla ilgili çalışmalarını da kapsıyor. Kitapçıkta Yalova Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz'un da br açıklaması yer aldı. Boz açıklamasında şu bilgilere yer verdi:

"Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, artan sağlık endişeleri ve güvenli gıda talebi nedeniyle son yıllarda ilgi odağı haline gelmiştir. Oluşan bu ilginin doğru ve emin bir şekilde güçlenerek devam edebilmesi için hiç şüphesiz konuyla ilgili bilimsel toplantı, sempozyum ve kongrelerin yapılması önem arz etmektedir. Bu tip organizasyonlarda bilim insanları ile özel sektör ve sivil toplum kuruluşları konuyla ilgili sorunları ve çözüm önerilerini, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri birlikte tartışıp değerlendirme imkanı bulmaktadırlar. Yapılan bu değerlendirmelerden alınan sonuçlar hem AR–GE faaliyetlerinin etkinliğinin artması hem de tıbbi ve aromatik bitkilerin gelişmesi açısından oldukça önemli bir husustur.

Birincisi Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ve Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ile beraber düzenlenen Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumunun ikincisi 23–25 Eylül 2014 tarihleri arasında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından Yalova’da düzenlenmiştir.

Düzenlenen Sempozyumda, sempozyumların Tıbbi ve Aromatik Bitkiler konusunda bilgi havuzu oluşmasına katkı sağladığı, bundan sonraki konu seçimlerinin sorun çözücü, kullanımı ve üretimi yaygın, katma değeri yüksek olan bitkilerle çalışmaların daha yararlı olacağı bildirilmiştir. Yayılma ve kullanım alanlarının genişliğine bağlı olarak, bu alanda kullanılan bitkilerin gıda, tıbbi, aromatik ve peyzaj amaçlı kullanımlarına göre önceliklerinin belirlenmesinin ve gruplandırılmasının yararlı olabileceği belirtilmiştir. Ayrıca, tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanımı ve yararları konusunda bilgi kirliliğinin olduğu, kirliliği giderici ve riskleri azaltıcı bilgilere ihtiyaç duyulduğu, bu amaçla ülke geneline yayılmış Fakültelerde ve Meslek Yüksek okullarında bilgiler verildiği ve konu uzmanlarının oluşturulduğu belirtilmiştir. Bu konuda günümüzde “aktar”ların ve “yöresel satıcıların” önemli görevler üstlendiği, bu konuda ihtiyaç duyulan yasal ve yapısal iyileştirilmelerin önemli olduğu vurgulanmıştır.

II. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumunun gerçekleştirilmesinde maddi ve manevi olarak emeği geçen herkese ve katılımlarıyla bizleri onurlandıran katılımcılarımıza teşekkür eder, Sempozyumun tarım sektörü ve tıbbi–aromatik bitkiler camiasına yararlı olmasını temenni ederim" 

Editör: TE Bilişim