2018 yılının 3. Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu ve Bağımlılıkla Mücadele Teknik Çalışma Grupları Toplantısı, Vali Tuğba Yılmaz başkanlığında gerçekleştirildi. Uygulama Oteli’nde yapılan toplantıya, Garnizon Komutanı Tuğamiral Ayhan Gedik, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar, Cumhuriyet Savcısı Sinan Güven, İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık, İl Jandarma Komutanı J.Alb. Ali Gemalmaz, Yeşilay Cemiyeti Yalova Şube Başkanı Ali Faik Aydın ve koordinasyon kurulu üyeleri katıldı. İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Sezen’in toplantının açılış konuşmasını yapmasının ardından, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından uyuşturucu arzına yönelik mücadelede gerçekleştirilen faaliyetlerin sunumu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün sunumu ve Yeşilay Cemiyeti Yalova Şubesi'nin sunumu yapıldı.

“Yalova 2. Sırada”

Emniyet ve Jandarma birimlerimizin uyuşturucu arzına yönelik mücadelesinde Türkiye’de 2. sırada olduğunu belirten Vali Tuğba Yılmaz, “Uyuşturucu arzına yönelik ve taleple mücadelede yoğun çalışma sergileyen bir il olarak performans kriterleri ve belirlenen ölçütlere göre bu mücadelede ikinci sıradayız. Bağımlılıkla mücadelemizde uyuşturucu arzına yönelik mücadelenin yanında taleple mücadele de önem taşımaktadır. Bir gencimizin uyuşturucu madde ile tanıştıktan sonra mücadelemiz daha da zorlaşıyor. Bu yüzden gençlerimizin uyuşturucu maddeler ile hiç tanışmaması için gerekli tedbirlerimizi almalıyız. Emniyet ve Jandarma birimlerimiz son iki ay içerisinde yaptıkları operasyonlarda uyuşturucu ticareti yapan 30 civarında şahıs yakalanmış, bunlardan 20 tanesi tutuklanmıştır. Uyuşturucu arzına yönelik mücadelede huzur operasyonları, şok uygulamalar, park bahçe uygulamalarımız devam etmektedir. Okulların tatil olması nedeniyle internet kafeler,  oyun salonları, park bahçeler gibi çocuklarımızın zaman geçirdiği alanlarda denetimlerimiz sıklaşarak devam ediyor. Uyuşturucu madde bağımlılığı konusunda tedbirlerimizi artırarak, geçtiğimiz aylarda okulların açık olduğu dönemlerde okulların çevrelerindeki bakkal, pastane, hediyelik eşya satılan yerler, kırtasiye, internet kafe gibi yerlerde denetimlerimizi sıklaştırdık. Tüm bu tedbirlerin yanında Jandarma birimlerimizin son yaptığı operasyonda 5 kg 100 gr kubar esrar ele geçirildi. Uyuşturucu arzına yönelik mücadelede yoğun çaba sarf eden hem Emniyet Müdürlüğümüze hem de Jandarma Komutanlığımızda görev alan personellerimize gönülden teşekkür ediyorum. Çalışmalarımız hız kesmeden devam edecektir” dedi.

”'11 bin 500 çocuk sporla buluşturuldu”

Bağımlılık ile mücadelede taleple mücadeleyi arzla mücadeleden daha fazla önemsediğini ifade eden Vali Tuğba Yılmaz, "Taleple mücadele konusunda şu an itibariyle 11 bin 500 çocuğumuzu ya bir spor dalıyla ya da bir sanat dalıyla buluşturduk. Yıl sonu itibariyle açmış olduğumuz yaz kurslarıyla beraber bu sayımız daha da artacaktır. Bir kısmı ekonomik yoksunluk içinde olan ve yüzme imkânı bulamayan çocuklarımıza açtığımız yüzme kursunda şu anda 100’ün üzerinde çocuğumuza yüzme öğretiyoruz. 350 çocuğumuza da ileriki dönemde yüzme kurs programı açacağız. Ayrıca bu çocuklarımızın her türlü malzeme ihtiyacını da biz karşılıyoruz. Ramazan ayının sonunda Gençlik ve Spor Bakanlığımızın amatör spor kulüplerine 491 bin TL’lik nakdi bir desteği oldu. İlimizde Valiliğimiz ve bakanlıklarımız nezdinde spor ve sanat dallarına ciddi katkılarla destek veriyoruz. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde açılan yaz kurslarımızın yaygınlaştırılmasında ve tanıtılması noktasında ilgili kurumlarımız yoğun çalışmalarda bulunmaktadırlar. Yaz kuran kurslarına devam eden çocuklarımızın da aynı zamanda sporla buluşturulmasına yönelik çalışmalar kurumlarımız arasında eşgüdüm içerisinde yapılacaktır" ifadelerine yer verdi.

“Ailelerle birebir görüşülüyor”

Bağımlılık ile mücadelede saha çalışmalarının büyük bir hızla devam ettiğini belirten Vali Yılmaz, "Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağlı ASDEP personelimiz sahada mahalle mahalle, köy köy dolaşarak ailelerimizle bire bir görüşme yapıyorlar. ASDEP personelimizin sahada birebir yaptığı görüşmelerde bağımlılıkla mücadele konusunda su ana kadar 237 vatandaşımızı AMATEM ve ilgili kurumlara yönlendirmiştir. İlimizde açılması ile önemli bir eksikliği gideren AMATEM’de şu ana kadar 427 takipli vatandaşımız hizmet almış bunlardan 53 tanesi aldıkları tedavi ile madde bağımlılığından tamamen kurtulmuşlardır. 2019 yılında 400 yataklı yeni devlet hastanemizin de açılması ile beraber hastanemiz bünyesinde AMATEM’in yataklı tedavi kısmını da hizmete açmış olacağız. Dolayısıyla bu hizmeti de faaliyete geçirdiğimizde madde bağımlılığı ile mücadelede ilave bir fayda sağlayacağız. Suça sürüklenen ve suç mağduru çocuklarımızla ilgili alınan tedbir kararlarının uygulanmasında paydaş tüm kurumlarımız özellikle çocuklarımızın suça sürüklenmemesi ve suç mağduru olmaması için saha çalışmalarına ağırlık vermekteyiz” şeklinde konuştu.

“Birliktelik sağlandı”

Sivil toplum kuruluşları ile bağımlılık ile mücadele konusunda ortak çalışmalar yaptıklarını ifade eden Vali Tuğba Yılmaz, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yeşilay Cemiyeti Yalova Şubesi'nin hazırladığı projenin, sahaya güzel bir şekilde yansımasını temenni ediyorum. Bizim için önemli olan toplumun tüm kesimlerinin madde bağımlılığı konusunda desteğini alabilmek ve toplumsal duyarlılık sergileyerek, topyekûn mücadele anlayışı içerisinde bu mücadeleyi yürütmektir. İlimizde de bu birlikteliği başardığımıza inanıyorum. Bağımlılık ile mücadelede sağlanan çalışmalarla verilen eğitimlerle, spor faaliyetleriyle, sivil toplum kuruluşlarının bu konudaki proje yapma istekleri ve talepleriyle bu konuda ivmesel bir gelişmenin sağlandığına inanıyorum bu konuda katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” dedi. Toplantı, katılımcıların görüş, öneri ve taleplerinin görüşülmesinin ardından sona erdi.

Editör: TE Bilişim