Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, uyuşturucu ile mücadelenin sadece güvenlik güçleri yapılacak bir çalışma olmadığını bunda STK'lardan halkın her ferdine kadar topyekün bir mücadelenin şart olduğunu dile getirdi.
Yalova'da uyuşturucu ticareti ve kullanımının yok edilmesi için gerekli çalışmaları koordine eden Uyuşturucu ile Mücadele İl Kurulu, İl Sağlık Müdürlüğü Konferans Salonunda Yalova Valisi Tuğba Yılmaz başkanlığında toplandı. Toplantıya Garnizon Komutanı vekili  Dz.P.Alb. Mehmet Öner Miskioğlu, Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Dinçer İlhan, Yalova Üniversitesi Rektör Vekili  Prof. Dr. Güler Alkan, Cumhuriyet Savcısı Sinan Güven, İlçe Kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık, İl Jandarma Komutanı J. Alb. ALİ Gemalmaz ve İl Müdürleri ile Sivil Toplum Kuruluş temsilcileri de katıldılar.  Toplantı Sağlık İl Müdürü Dr. Hakan Sezen'in yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermesi ve 2017 yılı Uyuşturucuyla Mücadele Faaliyet Raporunun sunumunu ile devam etti.
Yalova Valisi Tuğba Yılmaz da toplantıda söz alarak uyuşturucu ile mücadelenin önemine vurgu yaptı. Vali Yılmaz, "Bu konuda sadece emniyetimiz ve jandarmamız değil, ilimizdeki diğer tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla, Sivil Toplum Kuruluşlarımızla ve vatandaşlarımızla hep birlikte son birkaç yıl içerisinde hassasiyet içinde yaptığımız çalışmaların olumlu yansımalarını yaptığımız mahalle, kurum  ve kuruluş ziyaretlerinde vatandaşlarımızın memnuniyet dolu ifadeleriyle almaktayız.” dedi.

 "Taleple mücadele edilmeli"
Kolluk güçlerinin uyuşturucu ile mücadele de arzın önünü kesen ve uyuşturucu ticareti yapanların yakalanmasına yönelik gerekli çalışmaları sürdürdüğünü hatırlatan Vali Yılmaz, "Emniyet ve jandarmamız daha çok arzla mücadele kısmında gayretli ve hassas bir şekilde çalışmalarını sürdürmekteler. Ancak esasen taleple mücadele kısmında ses getirecek çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bu sebeple İlimizde, toplumda sağduyu oluşturmak bununla birlikte neler yapabileceğimizin farkına varmak, Sivil Toplum Kuruluşlarımızı da bu mücadele içerisine katmak, her şeyden evvel vatandaşlarımızı bilinçlendirmek ve vatandaşlarımızın desteğini almak adına yaklaşık 3000 kişinin katılımıyla 'Uyuşturucuyla Mücadelede Farkındalık' yürüyüşünü gerçekleştirdik. 250.000 nüfusun altındaki iller arasında arzla mücadele kısmında birinci sıradayız. Ama taleple mücadelenin ölçümü yok. Ne zaman AMATEM`deki kişiler artık uyuşturucu bağımlılığından tamamen kurtulmuş olur, ne zaman AMATEM`e ihtiyaç kalmadı denir, o zaman biz taleple mücadele konusunda başarılı olmuş oluruz, belki de taleple mücadelede ilk sırada bir il oluruz" diye konuştu.

"AMATEM önemli işler yapıyor"

AMATEM`in Yalova'da kurulmasının önemli bir ihtiyacı karşıladığını vurgulayan Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, “500`e yakın alkol ve madde bağımlısı vatandaşımız buraya müracaat etti. Altı ay içerisinde 33 vatandaşımız uyuşturucu bağımlılığından tamamen uzaklaşarak hayatlarında kendilerine yep yeni bir sayfa açtılar. Sizlerin de bildiği üzere uyuşturucudan vücudun tamamen arınması en az 6 ay gibi bir süreyi kapsıyor. Bu başarı daha da artacak" şeklinde konuştu.

"95 metruk bina yıkıldı"

Metruk binalar konusunda tedbirlerin en hızlı şekilde alındığını söyleyen Yılmaz, “2016 yılında ilk olarak tespit ettiğimiz 120 metruk binadan 95`i geçen sene yıkıldı. Yıkılmayan diğer binalar ve dönem dönem yaptığımız incelemeler sonucu metruk hale geldiğini tespit ettiğimiz yeni binalar hususunda ilgili belediyelerimiz acilen gerekli tedbirleri almalılar ve yaptıkları çalışmalarla ilgili valiliğimize aylık rapor hazırlamalılar. Söz konusu binaların denetlenmesi emniyet ve jandarmamız tarafından da düzenli olarak gerçekleştirilmektedir. Hukuki süreci devam eden metruk binalarla ilgili sürecin takibi, hukuki süreç sıkıntısı olmayan binalarla ilgili biran önce yıkım tedbirlerinin hayata geçirilmesi, yıkım tedbiri uygulanamayacak sahipli binaları ise sahipleri ya da belediyeler tarafından biran önce tedbirlerinin alınmasıyla metruk binalar sorununu tamamen çözmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Okul önlerinde güvenlik arttırıldı

Okul çevre güvenliği tedbirleri toplantısında alınan kararların uygulanışının hassasiyetle denetlendiğini ifade eden Yılmaz,  “Bizzat benim başkanlığımda Emniyet Müdürümüz, Jandarma Komutanımız ve Milli Eğitim Müdürümüz ile birlikte sivil bir araçla denetimlerde bulunduk. Gerçekten bu tedbirleri uygulandığını gördük ve şu anda da sıralı amirlerce bir komisyon marifetiyle titizlikle denetlememiz devam ediyor. Biz geçen senede itibaren bu tedbirleri çok yoğun bir şekilde aldık ve bu tedbirler sonucunda okul çevresindeki suç oranlarının %40 azaldığını tespit ettik. İnşallah alınan bu tedbirlerle okul çevrelerinde oluşabilecek suçların tamamen önüne geçmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Denetimler artacak

Elektronik oyun aletleriyle oynanan mekânlarla ilgili olarak  Valilik kararı yayınladıklarını ifade eden Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, “Biz Valilik kararıyla gerekli gördüğümüz düzenlemeleri yaptık. İnternet oyun salonlarında mevzuat neyi emrediyorsa, şuan elektronik oyun aletlerinin oynandığı yerlerde aynı uygulamanın uygulanması için talimatımızı yayınladık. Bu düzenlemeye uymayan ya da aksi yönde hareket edenlerle ilgili gerekli yasal işlem uygulanacaktır" diye konuştu.

 39 bin öğrencinin katılımı ile anket yapıldı

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün yapmış olduğumuz ortak bir çalışma sonucu 39 bin öğrenciye ilgi ve yeteneklerine göre anket düzenlendiğini söyleyen Yılmaz, "Her bir çocuğumuzu ya bir spor dalıyla ya da bir sanat dalıyla buluşturarak çocuklarımızın, gençlerimizin uyuşturucuyla tanışma yollarının önüne geçmeyi hedefliyoruz.” dedi.
SODAM hizmete girdi
Yalova Valisi Tuğba Yılmaz sözlerini şu şekilde sürdürdü, "Dezavantajlı mahallelerimizde bir çok sosyal proje yürütmekteyiz. Bu mahallelerden birinde SODAM`ı açtık. Bu merkezimizde 78 tane kadınımıza hem istihdama yönelik hem de kadın sağlığı, anne çocuk sağlığı, iletişim ve aile içi iletişim gibi konularında bilinçlendirme ve farkındalık eğitimleri olmak üzere çok sayıda konu ve alanda kurs ve eğitim verilmekte. İlerleyen zamanlarda bu kadınlarımızın istihdama kazandırılmasını sağlayacağız.”

 Veli bilgilendirme eğitimlerinde ulaşılmadık veli kalmamasının üzerinde duran Yılmaz, tüm aile bireylerine yıl buyunca çocuklarının  uyuşturucu ile tanışmaması için ne yapmaları gerektiği, uyuşturucuyla yeni tanışan çocuğun ailesinin bu durumu nasıl fark edeceği, çocuğu bağımlı olan bir ailenin nasıl bir tutum sergileyerek mücadele etmesi gerektiği hususunda 3 boyutlu bir eğitim verilmesinin çok büyük bir önem arz ettiğini ifade etti.

 

 

Editör: TE Bilişim