Yalova Devlet Hastanesi Yöneticisi Hakan Sezen, böbrek hastalarının fistül tamirleri ve kalıcı diyaliz kateterinin kendi hastanelerinde takıldığını dile getirdi. Sezen, Börek Hastalıkları Derneği tarafından da Yalova Devlet Hastanesi’nin bu işlemler için önerildiğini açıkladı.
Yalova Devlet Hastanesi, hizmet kalitesini her geçen gün bir üst noktaya taşıyor. Hastanede açılan anjiyo bölümü sayesinde böbrek hastalarının sıkıntılarına çare bulunuyor. Türkiye’deki çok az sayıdaki hastanelerde yapılan fistül tamirleri ve kalıcı diyaliz kateteri takımı işlemi artık Yalova Devlet Hastanesi’nde yapılıyor konuyla ilgili bilgi veren Yalova Devlet Hastanesi Yöneticisi Hakan Sezen, “Fistül tamirleri ve kalıcı diyaliz kateterlerini takıyoruz. Bu normalde çok birimlerin yapamadığı işlemler. En son nefroloji kongresinde Yalova Devlet Hastanesi önerilmiş. Fistül tamirleri ve kalıcı diyaliz kateterlerinin takımı için. Diyaliz hastalarının makineye bağlanması için yapılan biri işlem bu. Onu biz anjiyo makinesi eşliğinde takıyoruz. Türkiye’de bunu yapan çok bir yer yok. Börek Hastalıkları Derneği de bu hafta sonu toplantısında problemli hastaların birimimize gönderme kararı almışlar. Bu konuda en iyi hizmeti biz sunmaya çalışacağız” diye konuştu.
Nefroloji Uzmanı Dr. Özgür Akın Oto, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Çevre hastanelerden hastalar artık bize gelecek. Bu işlem çok önemli. Birçok hastanede yapılamayan bir işlem. Yapılabilmesi için teknik bir eksiklik yok. Niyet ve zaman eksikliği var. Bir de adanmışlık gerekiyor. Bu konuda da Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fatih Rıfat Ulusoy istekli, bu işe gönül koydu.”
İşlemler hakkında bilgi veren Dr. Oto, “Diyaliz hastalarının diyalize girmesi için bir damar yolu gerekiyor. Biz buna fistül diyoruz. Bir diyaliz hastasının iki tane nefes borusu vardır. Fistül nefes borusu kadar önemlidir. Fistül olmadan diyaliz yapılamıyor. Bu fistüller zaman içinde tıkanıyor. Tıkandığı zaman bunu açmak çok zor. Bunu cerrahi yolla açmak gerekiyor. Sonrasında kullanımı için 3 ay beklemek gerekiyor. Biz yeniden açmak yerine takanmış fistülün tıkanıklığını gidermek suretiyle fistülü işlevsel hale getiriyoruz. Birçok hastanede yapılamıyor bu işlem. Bu ekipman her yerde var ama ekip yok.”
Bursa’ya Gitmek Zorunda Kalmayacaklar
Yalova Devlet Hastanesi’nde bu işlemleri yapan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fatih Rıfat Ulusoy ise kalıcı diyaliz kateteri için çoğu zaman hastaların Bursa’ya gitmek zorunda kaldığını belirterek, “Öze hastaneye gidip bin 500 liralara varan fark ödemeleri gerekiyordu. Biz burada bu işlemleri gerçekleştiriyoruz. Herhangi bir ücret de ödemiyorlar. Yarım saat süren bir çalışma yapıyoruz. Artık hastaların başka bir yere gitmelerine gerek kalmıyor” dedi.
Editör: TE Bilişim