Yalova’da şap salgını baş gösterdi. Bunun üzerine harekete geçen Yalova Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri hasta hayvanların aşılanması işlemlerine başladı. Yalova’da Şap hastalığının tehdidi altında olan binlerce hayvan bulunduğu tahmin ediliyor.
Geçtiğimiz aydan itibaren Kocaeli, Bursa ve İstanbul gibi illerde büyükbaş hayvanlarda görülmeye başlayan Şap hastalığı Yalova Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından üyelere 25 Ocak 2018 tarihinde atılan SMS’lerle duyurulmuş ve gerekli önemlerin alınması istenmişti. Ancak korkulan oldu ve Yalova’nın Armutlu ilçesi, Kadıköy Beldesi ve Hacımehmet Köyü’ndeki hayvanlarda Şap Hastalığı görülmeye başladı. Hastalığının hızla yayılması ve sayısı binleri bulan hayvanı tehlikeye sokmasından korkuluyor. Şap vakalarının görülmeye başlamasının ardından Yalova Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü de teyakkuza geçti. İlk etapta hastalığın görülmeye başlandığı noktalarda hayvanlar aşılanıyorlar. Aşılamanın tüm Yalova’da yapılacağı da dile getirildi.
Hayvancıları ise korku saldı. Hayvan yetiştiricileri ise, “Birlik bize mesaj atarak gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Çevre illerde çok sayıda hayvanı etkileyen Şap Hastalığının Yalova’ya sıçrama tehlikesi olduğu bilindiği halde müdürlük neden önleyici aşılama yapmadı. Hastalık hayvanlarda görüldükten sonra mı aşılamak yapmak gerekiyordu” diye konuştular. 

Editör: TE Bilişim