Cumhurbaşkanlığı tarafından 03.08.2018 tarihinde duyurulan 100 Günlük İcraat Programı’nda Sağlık Bakanlığı icraatları arasında “Aile hekimine başvuru oranının %40’a çıkarılması ve mahallinde daha iyi sağlık hizmeti sunmak için aile hekimliği sisteminin güçlendirilmesi” eylemi yer almıştır. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Yalova Sağlık İl Müdürü Dr. Hakan Sezen ücretsiz check-up uygulamasına Yalova’da da başlandığını dile getirdi. Sezen açıklamasında, “2010 yılından beri ülkemiz genelinde uygulanmakta olan Aile Hekimliği Uygulamasında Önerilen Periyodik Sağlık Muayeneleri ve Tarama Testleri Rehberi doğrultusunda; aile hekimliğine kayıtlı kişilerin fiziksel muayene, laboratuvar tetkikleri, bağışıklama programları gibi bir dizi standart işlem kullanılarak yaşa, cinsiyete ve risk gruplarına göre belli aralıklarla değerlendirilmelerini içeren ve ulusal programlarımıza göre zorunlu olarak yapılması gereken taramalardan oluşan periyodik sağlık muayenesine fırsat oluşturacak şekilde genel sağlık göstergelerinin iyileştirilmesi ve ülke kaynaklarının sağlık harcamalarında doğru ve etkin kullanılabilmesini sağlamak amacı ile MHRS ( Merkezi Hekim Randevu Sistemi ) üzerinden randevu alınarak aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz check-up uygulaması başlatılmıştır.

Bu uygulama sayesinde Aile Sağlığı Merkezlerimizde kayıtlı oldukları aile hekimleri tarafından vatandaşlarımıza yaş, cinsiyet ve risk gruplarına göre kan basıncı, kan şekeri, kan kolesterol ve yağ düzeyleri, EKG yani kalp grafisi, idrar tahlilleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri ile kanser taraması hizmetleri verilecek” dedi.

Yalova Sağlık Müdürü Dr. Hakan Sezen tüm yurt genelinde ve beraberinde Yalova’da da Sağlık Bakanlığı öncülüğünde uygulanmaya başlatılan check-up hizmetinin koruyucu sağlık hizmetleri açısından önemli olduğunu, pek çok riskli hastalığın erken dönemde fark edilmesinin hem hasta hem de sağlık sistemi için büyük maddi ve manevi kazançları olduğunu belirtti.
Yalova Sağlık İl Müdürlüğü il genelindeki billboardlara da halkı bilgilendirmeye yönelik afişler astı.

Editör: TE Bilişim