Unlu Mamullerde bulunan Gluten adlı maddenin sindirimin sağlanamaması sonrasında tetiklenen Çölyak Hastalığı halkın bu konuda yeterli bilgiye sahip olmaması nedeniyle ölümle dahi sonuçlanabiliyor. Kendisinin de eşinin bu hastalığa yakalanması sonrasında Çölyak hastalığı hakkında bilgi sahibi olmaya başladığını dile getiren İsmet Tan gerek Halk Sağlığı İl Müdürlüğü ve gerekse Sağlık İl Müdürlüğü tarafından bu konuda halkın bilinçlendirilmesine yönelik seminerler verilmesini istedi. Bu hastalık konusunda halkın pek de bilgi sahibi olmadığına değinen Tan, "Bizde eşim bu hastalığa yakalandığında bilgi sahibi olmaya başladık. Yeterli bilgi olmamasından dolayı bazı insanlar hayatını bile kaybedebiliyor. O nedenle gerekli birimlerin bu konuda ki bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık vermeleri lazım. Yine Çölyak Hastalarının bir birlerine bilgi ve psikolojik destekler sağlayacağı bir dernek kurmak istiyoruz" dedi. 

"Glutensiz Ürünler Çok Pahalı"

Glutensiz ürünlerinde normalin 4-5 katı daha pahalı olduğuna dikkat çeken Tan, "Gluten içermeyen unlu mamuller üreten firma sayısı çok az. Yalova'da ise hiç yok. Çevre illerde bu ürünleri bulabiliyoruz. Ama onlarda normalin çok üzerinde fiyatlara sahip. Bugün Glutensiz bir ekmeğin fiyatı 15 TL. Düşük ya da orta gelirli bir ailenin bu ürünleri kullanması neredeyse imkansız. Bu noktada bir çok ilde belediyeler Çölyak Hastalarına destek sağlıyor. Yalova'da maalesef bu da yok" şeklinde konuştu.

Çölyak Hastalığı Nedir?

Çölyak hastalığı ya da Gluten Enteropatisi bağırsaklardaki sindirimi sağlayan Villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır.

Küçük çocuklarda kusma, ishal, karın şişliği, iştahsızlık, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabileceği gibi daha ileri yaşlarda sadece kansızlık, boy kısalığı, kemik zayıflığı ve nedeni bilinemeyen karaciğer hastalığı gibi çok değişik belirtilerle de kendini gösterir.

Çölyak hastası olan kişiler buğdayda arpada çavdarda ve kesin olmamakla birlikte, yulafta bulunan ve gluten olarak adlandırılan bir proteine tahammül edememektedir.

Çölyaklı hastalar gluten içeren yiyecekler yediklerinde, onların bağışıklık sistemleri bunu ince bağırsaklara zarar vererek yanıtlar. Özellikle çok küçük ve parmak şekline benzeyen villus olarak adlandırılan ince bağırsaktaki emilimi sağlayan yapılar kaybolur (düzleşir ve görevini yapamaz hale gelir.)

Yiyeceklerdeki besinler bu villuslardan geçerek kan dolaşımı içine emilirler. Villuslar olmadan kişi; ne kadar yiyecek yerse yesin; beslenemez.

Vücudun kendi bağışıklık sistemine zarar vermesinden dolayı çölyak hastalığı oto-immün sistem rahatsızlığı olarak düşünülmektedir. Bununla birlikte, yiyeceklerin emilememesinden dolayı sindirim rahatsızlığı olarak da sınıflandırılabilmektedir.

Çölyak hastalığının kesin tanısı ancak deneyimli bir gastroenterolog tarafından yapılacak kan tahlilleri ve ince bağırsak biyopsisi ile tanımlanabilir.

Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır, yani ailevi kalıtım söz konusudur. Bazen hastalık bir ameliyat, çocuk doğumu, hamilelik, viral enfeksiyon ya da şiddetli duygusal stresten sonra tetiklenebildiği gibi ilk seferde de aktif olabilir.Hastalık yaşamının her hangi bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Çölyak kimi kişilerde çocukluk, kimilerinde ergenlik, kimilerinde ise orta yaş grubunda ortaya çıkabilmektedir.

Editör: TE Bilişim