2011 yılında başlanılan çalışma Yalova İli Makrofungus ( Mantar) Florası Projesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Biyolog Selime Semra Candar tarafından yürütülüyor.

2013 Ekim ayında tamamlanması hedeflenen projeyle,  Yalova Model Ormanı’nın makrofungus (mantar)  florasının çıkarılması, yörede yetişen tıbbi önemi olan, yenen ve zehirli türlerin tespit edilerek halka tanıtılması da hedeflenenler arasında.  Ayrıca projeyle, kültüre alınabilen türlerin kültür çalışmalarının yapılması ve yeni kayıtların ülkemiz makrofungus florasına katılması da hedefleniyor.

Makrofungus (mantar) nedir?

Mantarlar genellikle orman altlarında, açıklıklarında veya tarım için kullanılmayan arazilerde yetişen klorofil taşımayan, parazit veya saprofit olarak yaşayan ve sporlarla üreyen bitkilerdir. Sporlar rüzgarla çevreye dağılır, düştükleri yerlerde uygun şartlar bulurlarsa, yeni bir mantar vermek üzere gelişmeye başlarlar. Uygun şart bulamazlarsa özelliklerini uzun süre koruyabilirler. İlkbahar ve sonbahar yağmurlarının arkasından mantarlar, adeta topraktan fışkırırcasına çıkarlar. Mantarların toprak üstünde gördüğümüz kısmına “fruktifikasyon” denir. Mantar denince akla hep şapka şeklinde fruktifikasyonu olan mantarlar gelir. Yuvarlak, koni, kadeh, salkım gibi çok değişik şekillerde fruktifikasyonları olan mantarlar da bulunmaktadır

Editör: TE Bilişim