Yaz aylarında güneşin insan derisi üzerinde bir çok olumsuzluklara neden olduğuna dikkat çeken Özel Yalova Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Hüseyin Anul Kimyasal Peeling yönteminin bu konuda en önemli yardımcı olduğunu dile getirdi. Derideki yaşlanma etkilerinin kaldırılması, ve yaz boyunca güneşin insan derisi üzerindeki olumsuz etkilerinin bertaraf edilmesi için bu yöntemi öneren Anul, "Glikolik asit, trikloroasetik asit, salisilik asit, laktik asit vb içeren solusyonların, cildin üst tabakasının atılmasına yönelik yapılan bir cilt yenileme işlemidir. Kimyasal peeling, bir veya birkaç kimyasal ajanın deriye uygulanması ile deride çeşitli derinliklerde kontrollü hasar oluşturulması ve sağlıklı bir derinin ortaya çıkmasını hedefleyen uygulama yöntemidir. Kimyasal peelingte amaç, deri tabakalarında istenilen derinliğe kadar hasar oluşturmak ve rejenerasyon sırasında yara iyileşmesinin avantajlarından yararlanarak çeşitli lezyonların tedavisini sağlamaktır. Normalde cildimiz, 28 günde bir atılır, yenilenir. Bu yenilenme, sigara, östrojen, hava kirliliği, gereksiz antidepresan kullanımı, aşırı solaryuma maruz kalma, güneş etkisi, hipotiroidi vs gibi sebeplerle 40 güne uzar. Cildimiz kalınlaşıp, matlaşır. Ciltte akne, gözenek genişliği, ton farklılıkları, aşırı kuruluk ve aşırı yağlanma oluşur.

Cildin üst tabakasının atılıp yenilenmesi için, kimyasal peelinge başvuruyoruz" dedi.

Kimyasal Peeling Hangi Hastalarda Uygulanır?

Akne şikayeti olanlarda

Gözenek genişliği

Ton farklılıkları

Cilt üzerinde kurulduğa bağlı ince çizgilenmeler

Mat ve donuk ciltlerde

Peeling işlemi ile;

• Gözaltı ve ağız çevresindeki ince kırışıklıklar

• Güneş ışınlarının ve kalıtsal faktörlerin neden olduğu yaşlılık belirtileri, kırışıklıklar

• Sivilce ve izleri

• Güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri, çiller, doğum kontrol ilaçlarının ve gebeliğin neden olduğu lekelerin tedavisinde de oldukça etkili bir yöntemdir.

Cilt gençleştirmede esas deri altında yalancı bir yanık uyarısı oluşturmaktır. Bu gerçek bir yanık değildir sadece deri altındaki onarım mekanizmalarını harekete geçirmek için bir uyarandır. Bu uyaranla deri altında onarım mekanizması tetiklenir ve deriyi daha genç ve diri tutan  kollojen ve elastik liflerin yapımı tetiklenir. Böylece ciltte bir dirileşme ve gençleşme; üst derinin hafif soyulmalasıyla da  daha homojen, pürüzsüz, canlı parlak bir cilt oluşur.  Uygulama yüz dışında boyun ve ellerede yapılabilir

Tedavi Sonrası Uyarılar

Tedavi için mümkün mertebe bahar ve kış ayları seçilmelidir.

Seanslar tedavi edilecek bölgenin büyüklüğüne göre ortalama 30 - 60 dk. sürmektedir.

Seans sayıları kişiden kişiye, vakaya ve uygulama türüne göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama;

yüzeysel peeling uygulamalarında 2 - 4 hafta aralıklarla 4 - 8 seans, 

Kimyasal Peeling Sonrası Ne Olur?

Ciltte kullanılan asit solusyonunun derecesine göre hafif veya orta şiddette kızarıklık olur, 1-2 günde geçer. 

Editör: TE Bilişim