Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Türkiye'nin ilk Dünya'nın en geniş çeşitliliğe sahip olan Geofit Bahçesinin temel atma törenine katılmak için Yalova'ya geldi. İlk olarak Yalova Valiliğini ziyaret eden Bakan Eker kurum müdürleri tarafından karşılandı. Ardından Valilik anı defterini imzalayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e Yalova Valisi Esengül Civelek tarafından yağlı boya bir tablo hediye edildi. Ardından Geofit Bahçesinin temelinin atılacağı Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'ne geçen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker burada Esvet Sabri Aytaşman Süs Bitkileri Meslek Lisesi öğrencileri tarafından ç,çeklerle karşılandılar. Temel atma töreni öncesinde söz alan Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal Geofit Bahçesinin ilin en önemli turizm mekanlarından biri olacağını söyledi. AKP Yalova Milletvekili Temel Coşkun ise hep ilklere imza atan AKP hükümetinin bu anlamda da bir ilke imza attığını ve böylesi önemli bir yatırıma Yalova'nın ev sahipliği yapmasından mutluluk duyduğunu dile getirdi. Yalova Valisi Esengül Civelek ise Yalova'da kurulacak olan Geofit Bahçesinin ilin ve ülkenin eko-turizm potansiyeline önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Civelek konuşmasında, "Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen çalışmalarla ülkemiz florası taranarak 500'ü endemik bin tür toplanmış ve dolayısıyla Dünyanın en fazla türe sahip geofit koleksiyonu oluşturuldu. Geofit Bahçesi tamamlandığında bu koleksiyon sergilenecek ve ziyaretçilere açık olacak. İlimizi geofit merkezi kılan, ilimiz ve ülkemiz eko-turizmine katkı sağlayacak Türkiye Geofit Bahçes'ni ilimize kazandırdıkları için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" sözlerine yer verdi.

Vali Civelek'in ardından kürsüye gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise ülkenin tarım alanında yaşadığı gelişime değindi. Ülkeyi 5 yılda 23 milyar dolar tarım hasıla rakamından 62 milyar dolar hasılaya taşıdıklarına değinen Bakan Eker, "Tarımı stratejik bir sektör olarak ele aldık. Geleneksel anlayışın dışına çıkardık. Geleneksel anlayış neydi; kırsal alanda köylüler var. Bunların gaza, beze ve tuza ihtiyacı var. Ürettikleri karşılığında bunu devlet alsın kendilerine, gaz, tuz ve bez parası versin. Bu şekilde idare edelim. Bu anlayış sektörü büyütmedi. Biz geldiğimizde bu anlayış hakimdi ve biz bu anlayışın temelini değiştirdik. Bakış açısını değiştirdik. Bu sayede önemli bir gelişme de sağlandı. Türkiye 23 milyar dolar tarım hasılası elde ediyordu. Bu tarım hasılası ile Dünya'nın 190 ülkesi arasında 11'nci sırada yer alıyordu. Avrupa'nın ise 4'ncü sırasında yer alıyorduk. Önümüzde Fransa, İtalya ve İspanya vardı. Cüsse, konum, nüfus itibariyle de bizde küçük ülkelerin tarımsal hasılası bizden fazlaydı. Biz yeni bir stratejik bakış açısı ile tarım sektörünü ele aldık. Destekleme, koruma, üretim ve kontrol sistemini yeniledik. 2008 yılından bu yana 5 yılda Türkiye 62 milyar dolar tarım hasılası elde etti. Bu hasılayla da İtalya, İspanya ve Fransa'yı geride bırakıp Avrupa 1'nciliğine yükseldik. Dünya'nın da 7'nci tarımsal gücüne sahip ülkesi olduk. Bu elbette ki bir bakış açısı. Süratli bir aracın içindeyken ne olup bittiğini bilemiyorsunuz. Biz halen yolumuza, durmadan, duraksamadan devam ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda tarih Türkiye'nin bu dönemini diğer bütün sektörlerdeki gelişmelerle birlikte kaydedecek" dedi.

"Dünya'nın 1 Numarası"

Yalova'da Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü arazisi içerisinde kurulacak olan Geofit Bahçesinin Dünya'nın 1 numarası olacağını da dile getiren Bakan Eker, "400 sene önce lalelerimizin soğanlarının atlı arabaların içerisinde bu topraklardan götürülüp Hollanda'ya kaçırılışının hikayesini hepimiz biliriz. Kaydetmediğimiz, Anadolu'dan zaman zaman alınıp götürülmüş ve başkaları tarafından muhafaza edilip, başkaları adına kaydedilmişi bu şekilde maalesef geçmişte çok bitki çeşidi oldu. Biz şimdi Yalova'da bunları teminat altına alıyoruz.  Bu Geofit Bahçesini kurmak için arkadaşlarımız 350 bin kilometre yol kaydettiler. Dünyanın ılıman iklim kuşağındaki ülkeler arasında en yüksek sayıdaki geofitlerin bir arada toplandığı bir bahçe olacak. Yani dünyanın bu alanda ki 1 numarası olacak. Bu geofit bahçesine şu ana kadar 6 milyon TL'nin üzerinde harcama yaptık. 4 milyon TL daha harcama yapacağız. Proje böylece 10 milyon TL'nin üzerinde bir rakama mal olacak. 6 ay sonra da burasının açılışını gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Bakan Eker konuşmanın ardından bahçenin temeline ilk harcı koyacak olan butona Yalova Valisi Esengül Civelek, Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ve TAGEM Genel Müdürü Masum Burak ile birlikte bastı. Kendisine ikram edilen Yalova Kivisi'ni tadan Bakan Eker Geofit Bahçesinide gezerek koruma altına alınan türlerle ilgili bilgiler aldı.

12 Bin Bitki Çeşidi Bulunacak

Türkiye Geofit Bahçesi Alpin Sera, Yetiştirme ve Çoğaltma Serası, Sergileme Alanı, Peyzaj Alanları, Laboratuar ve Herbaryum'dan oluşacak. Toplam 25 bin metre kare alana oturacak olan Geofit Bahçesinde 4 bini Türkiye'den olmak üzere 12 bin'den fazla bitki çeşidi bulunacak. Bu çeşitlilikle Dünyanın en zengin biyolojik çeşitliliğe sahip Geofit Bahçesi olan kompleks 6 ay içerisinde bitirilerek hizmete açılacak.

Bakan Eker daha sonra Yalova Belediyesi'ni ziyaret ederek Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal'dan bilgiler aldı. TİGEM arazisi üzerinde kurulumu devam eden Garden A.Ş'yi de ziyaret eden Bakan Eker'e burada ise Yalova Garden A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Okul tarafından bir brifing sunuldu. 
Editör: TE Bilişim