Bakan Amcaoğlu, su getirme projesinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) için hayati önem taşıdığını vurguladı. Bakan Amcaoğlu,Bu proje sadece KKTC’yi değil tüm dünyayı ilgilendiren bir proje. Bizimle ekmeğini paylaşan Anavatanımız şimdi de suyunu paylaşma noktasına gelmiştir” dedi.

“Dünyada hiç kullanılmamış bir teknik”

Türkiye’yi her zaman Anavatan olarak bildiklerini söyleyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, bunun bu şekilde devam edip gelişeceğini söyledi. Türkiye’nin KKTC’yi Yavru Vatan olarak gördüğü belirten Bakan Amcaoğlu, “Bizimle ekmeğini paylaşan Anavatanımız şimdi de suyunu paylaşma noktasına gelmiştir. Bu bakımdan başta Türkiye Hükümeti olmak üzere tüm bu konuda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu proje sadece KKTC’yi değil tüm dünyayı ilgilendiren bir proje. Öylesine bir teknik kullanılıyor ki henüz dünyada hiç kullanılmamış bir teknik ile denizin altından borular döşeyerek Manavgat’tan KKTC’ye bu suyun taşınması planlanmaktadır. 7 Mart 2011 tarihinde Türkiye’de çalışmaları başlatılan Alaköprü’de temel atılmıştı. Bundan bir ay önce de KKTC ayağında Yeşilköy Barajı’nın çalışmalarının başlatılması Superbahis yönünde temeli atılmıştır. Artık projenin tartışılma aşamasından çıkarak uygulama safhasına girildiği bir gerçektir. Bu projeye şüphe ile bakılıyordu. Bu çalışmaların başlamasıyla şüpheler ortadan kalmıştır. Bu projeden, KKTC’nin içme ve kullanma suyunun karşılanmasına yönelik bir proje olarak gündeme getirilmiştir. KKTC’nin sadece içme ve kullanma suyuna ihtiyacı olmadığı görülerek aynı zamanda tarımsal amaçla kullanılacak suya da ihtiyacı olduğu dikkate alınarak yılda 75 milyon metreküplük bir suyun KKTC’ye verilmesi kararlaştırılmıştır.”dedi.

“Ekonomik gelişim sağlanacak”
Suyun ekonomik açıdan KKTC’ye katkılarına değinen Bakan Amcaoğlu, “Suyun KKTC’ye gelişi ile beraber KKTC’nin ekonomik gelişmesi bir o kadar hızla göstermiş olacak. Çünkü Kıbrıs’ın iklim koşulları yüzünden yağışların gittikçe azalması su kaynaklarının gittikçe seviyesinin düşmesi ve tuzlanmanın da artması sebebiyle KKTC’nin hakikaten suya şiddetle ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Biz Anavatan’ın yanında kalkınmayı hedefleyen KKTC olarak bu projeye asrın projesi diyoruz. KKTC’nin nüfusunun önemli bir kısmı tarım ve hayvancılık ile uğraşıyor. Bu gibi faaliyetlerini temeli de su olduğuna göre tarım ve hayvancılıkta olaşacak gelişmeler ile KKTC ekonomisini olumlu yönde etkileyecek. Turizm de yeni yeni atılımlar içerisinde olan KKTC hem bir taraftan turizm faaliyetlerini istediği şekilde yapabilme kendi yerel ürünlerini turistlere tanıtıp pazarlayacak hem de üretimde kalite oldukça artacak. Çünkü üretim aşamasında kaliteli suyun kullanılması ile kaliteli üretimi de beraberinde getirecek.

Mart 2014’te proje tamamlanacak

Bakan Amcaoğlu, “Projenin şu anda Alaköprü çalışmalarının yarıya kadar kısmı tamamlandı. Yeşilköy Barajı çalışmaları 2014 Mart ayında projenin tamamlanması öngörülüyor. Burada çok ciddi bir hazırlık aşamasında olmak gerekiyor. Suyu bol bulduğumuzda şaşırmamayı değerlendirme noktasında çalışma içerisindeyiz. Üniversitelerimiz ile bu konularda işbirliği yapıyoruz. KKTC tarımsal bakımdan haritasını çıkarıyoruz. İklim koşulları toprak yapısını inceleyerek hangi bölgelerde hangi ürünlerin en verimli olacağını planlıyoruz. Hem KKTC hem de Türkiye’deki üniversitelerin bilim adamlarından destek alıyoruz ki Türkiye’nin GAP Projesi’nde yaşadığı sıkıntılar KKTC’de de yaşanmasın. GAP Projesi’nde toprakların çoraklaştığı bir gerçektir. KKTC’de aynı şeyin yaşanmaması istiyoruz. KKTC’de yıllardık çeşmelerden içilebilir su akışı olmadığı için halkımızın da bu konuda özlemi vardır. 12 yıllık belediye başkanlık süresi boyunca su sıkıntısı yüzünden istifa etmeyi dahi düşünmüştüm. Kasanızda trilyonlarca paranız olsun eğer su yoksa paranızın hiçbir anlam ifade etmediğini görüyoruz. Damlasına kadar en iyi şekilde kullanma yönünde ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Bu proje Anavatan’ın Yavru Vatan’ına verdiğini en büyük ve an anlamlı armağandır. Böylece KKTC hayat verecek, yaşam standartlarını yükseltecek, üretimi arttıracak, turizm ve sanayi gelişecek. KKTC Türk insanı suyu çok iyi algılayıp çok iyi değerlendirecek. Türkiye’mizin yanında kendini geliştiren ikinci bir Türk Cumhuriyeti olarak yerini alacaktır. Projenin 3 ayağı var.”dedi.

KKTC Bakanı’ndan temaslar

“Asrın Projesi, Türkiye’den KKTC’ye Su Taşıması” konferansı için Yalova’ya gelen KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, ilk olarak Yalova Valisi Esengül Civelek’i ziyaret etti. Vali Civelek tarafından günün anısında porselen bir tabak  hediye edilen Bakan Amcaoğlu, Vali Civelek’e ise bir tablo hediye etti. Ardından Thermalium Otel’de istirahate çekilen KKTC Bakanı, akşam yemeğinde ise Marina’daki Tike Restaurant’ta Yalova’nın atanmış ve seçilmişleri ile bir araya geldi.

“Kendimi Kıbrıs’ta gibi hissettim”

Konferans öncesinde AKP İl Başkanlığı’nı ziyaret eden Bakan Amcaoğlu’nu burada AKP Yalova Milletvekili Temel Coşkun, İl Başkanı Mazhar Aydın ve partililer karşıladı. 

Bakan Amcaoğlu, buradaki sohbette, yıllar önce 1995’li yıllarda geldiği Yalova ile bugünkü Yalova arasında çok büyük fark gördüğünü ifade ederek, “O dönemde kısa bir ziyaret yapmıştık. Çok fazla bir şey yoktu ama şimdi çok güzel şeyler yapılmış, kentin çehresi değişmiş. İnsanları çok sıcak. Kendimi Kıbrıs’ın bir bölgesindeymiş gibi hissettim. Tahminimin üzerinde bir ilgi var” diye düşüncelerini aktardı.

Milletvekili Coşkun’la bir araya geldi

AKP Milletvekili Temel Coşkun ise Kıbrıs’ın Türkiye’den bir parça olduğunu belirterek sözlerine başladı. Coşkun, “Yalnız bizim bir üzüntümüzü dile getirmeden geçemeyeceğim. Kıbrıs’a gittiğimde oradaki yeni neslin anavatana biraz uzak baktığını gözledim. Neden böyle olduğunu merak ediyorum” diye sorması üzerine Bakan Amcaoğlu bu durumun bir dönem milli eğitimin başka ellerde olmasının bir sonucu olduğunu söyledi. Bakan Amcaoğlu, “Bir dönem milli eğitimin farklı ellerde olması nedeniyle o nesil farklı düşüncelerle yetiştirilmiş. Okullarda okutulan tarih kitaplarında geçmişteki bazı olaylar gözden kaçırılmaya çalışılmış. Ama artık bunlar fark edildi ve gerekli düzenlemeler yapılıyor. Bundan sonra bizim istediğimiz şekilde olacak” diye konuştu. Milletvekili Coşkun ise, 1974’te Türkiye’nin Kıbrıs’a girişinin iyi yorumlanması gerektiğini ifade ederek, “Başka türlü yorumlandığı zaman nesil farklı algılıyor” dedi.

“Su projesi şimdiye kadar sağlanan en büyük katkı”

KKTC’ye Türkiye tarafından verilen teşviklerin önemine değinen KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Amcaoğlu, “Teşvikler tamamen anavatandan geliyor. 2014’ün Mart ayında büyük olasılıkla adaya anavatandan su taşınması projesi gerçekleşmiş olacak. 7 Mart 2011’de Başbakan Erdoğan’ın verdiği talimat bu idi. Proje hızla devam ediyor. Suyun gelişi ile tarım bir o kadar önem kazanacak. 75 milyon m3’lük bir su taşınması öngörülüyor. Bunun 35 milyon m3’lük kısmı içme ve şebeke suyu, kalan 40 milyon m3’lük kısmı ise tarımsal kullanıma ayrılacak. Bu anavatanın şimdiye kadar yaptığı katkıların en önemlisi ve Kuzey Kıbrıs’a hayat verecek bir proje. Bizimle ekmeğini paylaşan anavatan, suyunu da paylaşıyor” dedi.

“Güney Kıbrıs’ın dönem başkanlığı ciddi sorun”

Ekonomik yönden güçlü olmayanın uluslar arası alanda sözünün zayıf kalacağını şimdiye kadar hep söylediklerini belirten Bakan Amcaoğlu, Güney Kıbrıs’ın son dönemde Yunanistan’ın yaşadığı krizden olumsuz etkilendiğini ifade ederek, “Ancak Güney Kıbrıs’ın bu dönem AB başkanlığını üstlenecek olması ciddi bir sorun. Türkiye’nin ilişkileri askıya alma yönündeki tavrı ise AB ülkeleri için ciddi bir uyarı, bu onlara ders olur inşallah. Zaten onlar Güney Kıbrıs’ı üyeliğe kabul ederken, kendi içinde sorun yaşayan ülkeleri sorunları çözülmeden birliğe alınmaması kuralını ihlal etmişlerdi. Onlar da hatanın farkında. Garantör ülkelerin söz hakkı varsa Türkiye’nin de Kuzey Kıbrıs’ın garantörü olarak söylediklerini dinlemeleri gerekirdi” dedi.

 

Editör: TE Bilişim