AK Parti Hükümeti yasa tasarısı ve kanunla ilgili Komisyondaki çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunan Milletvekili Temel Coşkun, “Yasa tasarısının 22 Şubat’ta Komisyondan geçtiğini ve Genel Kurul’da görüşülmek üzere Meclis Başkanlığına sevk edildiğini, 26 Şubat Çarşamba günü itibariyle de Genel Kurulda görüşmelerine başlandığını’ ifade etti.

Kanun Tasarısının eğitim kurumları ilgililerinin de görüşlerinin alınarak Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanıp Bakanlar Kurulu tarafından hazırlandığını belirten Yalova Milletvekili Temel Coşkun, “Hazırlanan tasarı eğitim-öğretim kurumlarının görüşleri, makul talepleri de incelenerek Komisyonumuza gönderilmiştir. Sadece bir kişi ve bir kurumun ürünü olmayan bu tasarı Milli Eğitimde önemli bir dönüşümü getirmekte, ihtiyaç olan birçok köklü değişikliği beraberinde getirmektedir. Aralık ayında Sayın Bakanımızın başkanlığındaki heyet eğitim kurumları ve eğitim kurumu ilgililerinin görüş ve önerilerini almıştır. Bakanlık bünyesinde yapılan çalışmalarla birlikte bir kanun tasarısı haline dönüşmüştür ve bakanlar Kurulunda değerlendirilmiştir. Eğitim kökenli İktidar ve Muhalefet partileri Milletvekillerince Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda tartışılmıştır. Üzerinde anlaşılan değişiklikler Komisyonumuzda görüş birliği ile gerçekleşmiştir. Nihayetinde Genel Kurul’da görüşmeleri yapılmaktadır. Kanun tasarısı üzerinde görüşler konuşulmakta ve tartışılmaktadır, gerekli ve makul önerilerle bazı değişiklikler de yapılmaktadır. Görüşmelerin tamamlanmasının ardından Sayın Cumhurbaşkanımızın onayına sunulacaktır ve onaylanması halinde Resmi Gazete’de yayınlanıp yasa yürürlüğe girmiş olacaktır. Bu yasa tasarısı ile eğitim politikalarının etkinliği ve verimliliğinin artırılması yönünde atılan adımlar, Bakanlık teşkilatında yapılan değişikliklerin uygulamada edinilen tecrübeler ışığında desteklenmesini gerektirmiştir. Aday öğretmenlikten öğretmenliğe geçişinden, yurt dışında eğitim amacıyla gönderilecek öğrencilere, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın eğitim ihtiyaçlarına ve yüksek öğrenimlerine ilişkin Bakanlığa verilen görevleri yürütmek üzere Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürlüğünün kurulmasına; Ölçme ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü kurularak Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından görülen sınav hizmetlerinin ihtisaslaştırılmasından Talim ve Terbiye Kurulunun eğitim politikalarındaki karar alma yetkilerinin ilgili hizmet birimlerine aktarılmasına kadar birçok düzenleme getirilmektedir. Bunların yanı sıra özel dershanelerin faaliyetlerini 1 Eylül 2015 tarihine kadar sürdürebilmesi ve bunlardan başka bir özel öğretim kurumuna dönüşmek isteyenlerin yani özel okullara dönüşümleri hususunda hazineye ait taşınmazların bu kurumlara kiralama usulü ile tahsis edilebilmesi imkanlarını getiriyoruz. Bu kurumlarda çalışmakta olan öğretmenlerin Bakanlık bünyesinde istihdamını, dönüşüm kapsamındaki kurumlarda ve diğer özel öğretim kurumlarında okuyan öğrenciler için de eğitim öğretim desteğinde bulunmasını yasal bir zeminde gerçekleşmesini sağlıyoruz. 12 yaş altındaki çocuklarımıza öğrenci etüt merkezlerinin hizmet vermesi devam edecektir. Bu kanunla her ne ad altında olursa olsun tüm eğitim ve öğretim hizmeti sunan kurumlar Milli Eğitim Bakanlığının izin ve denetimine tabi kılınmaktadır.

Eğitim sistemimizin gerek işleyişinde gerekse kurumsal örgütlenmesinde ihtiyaç duyulan yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi ve eğitim hizmetlerinin daha etkin ve verimli sunulabilmesi için gerekli dönüşümün sağlanması bu kanuni düzenleme ile mümkün olacaktır” dedi.

 

Editör: TE Bilişim