Yalova'nın üst ölçekli planı durumundaki 1/50 binlik Çevre Düzeni planı yapım çalışması sürüyor. Plana, ildeki meclislerden ve ilgili STK'lardan görüş alınmadan yapıldığı yönündeki tepkiler de dile getiriliyor. Bu kapsamda bir tepki de İl Genel Meclisi Üyesi Bahar Doğan'dan geldi. Doğan 1/50 binlik planı eleştirerek, "Dağ fare doğurdu" dedi.
1/50 binlik Yalova Çevre Düzeni Planı plan müellifi tarafından tamamlanma aşamasına geldi. Hatta geçtiğimiz günlerde Kent Konseyinde de bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilerek, planda nelerin yer aldığı anlatıldı. Yalova'nın kaderine direkt etki edecek ve alt ölçekli planları şekillendirecek olan 1/50 binlik planın katılımcı bir anlayışla yapılmaması ise Yalova'da bir çok kesim tarafından eleştiriliyor. Meclislerin ve ilgili STK ile akademik odalarında bu sürece dahil edilmesi gerektiğini savunan çok sayıda insan var. Bu noktada bir eleştiri de İl Genel Meclisi Üyesi Bahar Doğan'dan geldi. Doğan planı incelediğini, ancak beklentilerini karşılamadığını vurguladı. Doğan, "CHP ve AKP Grup Sözcüsü olarak şahsım ve Murat Bektaş ile 05.08.2015 tarihinde verdiğimiz önerge sonucu karar alındı ve 1/50000 Ölçekli Yalova ÇDP ihale edildi. Sunumlarda Nüfus artışı. Demografik yapı. Jeolojik yapı depremsellik, fay hatları. Jeomorfolojik yapı topografya, eğim durumu. Hidrolojik- hidrojeolojik yapı barajlar. İklimsel özellikler hakim rüzgar yönü, toprak niteliği ve tarımsal arazi kullanımı. Ekolojik yapı ekosistem tipleri, flora ve  fauna varlığı. Orman alanları, Sosyal ve Ekonomik yapı. Ulaşım, Enerji, v.s sunum ve süslü laflar çok güzeldi. Ben de güzel bir plan olacak diye hayale kapıldım. Son sunumda baktım ki hepsi laf-ı güzafmış. Adeta dağ fare doğurdu. 1/25000 Ölçekli plandaki olumsuzluklar çözülmemiş. Mevcut Plan daha iyiydi. Yazık Özel İdarenin parasına. Önergeyi verdiğime bin pişman oldum" dedi.
"Bireysel ve bölgesel görüşmeler yeterli değil"

Yalova’nın tamamını kapsayan bir imar planının bölgesel ve bireysel görüşmeler ile olamayacağına vurgu yapan Doğan, " Öyle İl Genel Meclisi ile, İlçelerle, belediyelerle, sanayiciler ile, odalar, kent konseyi v.s ile ayrı ayrı görüşülüp bireysel ve bölgesel isteklere göre yapılan plandan Yalova’ya hayır gelmez. Bilimsel de olmaz. Gizem ve şüpheye mahal verilmemeli. 1/50000 Ölçekli Yalova ÇDP ilin tamamını kapsayan bütünsel bir plandır. Akademik odalar  ve diğer katılımcılarla birlikte toplantı veya  çalıştay yapılır. Kamuoyu yoklama ve araştırması, internet ortamında duyuru ve bilgilendirme gibi yöntemler kullanılarak kurum ve kuruluşlar ile ilgili tarafların görüşleri alınır. Her şey  kamuoyu önünde şeffaf bir şekilde yapılır. Böyle yapılmamıştır" şeklinde konuştu. 
"Depremsellik göz önünde bulundurulmalı"

Plan Kentsel Dönüşüm ve yapılarda yenileşme  için alternatif çözümlerin üretilmesinin şart olduğuna da değinen İl Genel Meclisi Üyesi Bahar Doğan, "Yalova 1. Derecede deprem bölgesidir. Riskli yapı stoku da oldukça çoktur. Bu yapılara Kentsel Dönüşüm ve yenileşme ile kesinlikle çözüm üretilmeli. Yasaların bu konuda sağladığı kolaylıklar ve fırsatlar var. Yararlanılmalıdır. Bu konuda 1/50000 ölçekli Yalova ÇDP çözüm üretilmeliydi. Bu yok. Barselona, Moskova, Londra, Liverpool, Hamburg v.s ve Türkiye’deki bazı belediyeler kentsel dönüşüm konusunda oldukça başarılıdır. Bunlar örnek alınmalı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile gerekli koordinasyon sağlamalı" diye konuştu.

Yalova’nın güçlü yönleri ve Körfez Köprüsünün yaratacağı fırsatların da yapılan 1/50 binlik planda dikkate alınması gerektiğini belirten Doğan sözlerini şu şekilde sürdürdü, "Körfez Köprüsü ve çevre yolu ile Yalova’dan İstanbul, Bursa ve İzmit gibi Büyük Şehirlere ulaşım oldukça kolaylaşmıştır. Bu durumun yaratacağı güçlü ve zayıf yönler ile fırsat ve tehditler vardır. Bu doğrultuda SWOT analizi doğru yapılmalıydı. Bu yeni durum 1/50000 ölçekli Yalova ÇDP'nda güçlü yönlerin desteği ile  fırsat  ve avantaja çevrilmeli idi. Yalova’nın zayıf yönleri ile çevresel risk ve  tehditler ön plandadır. İstanbul ve Gebze’de istenmeyen sanayiyi Yalova’ya davet eden, yeni bir Dilovası oluşturacak bir plan.  Bu planla Allah’ın her türlü güzelliği bahşettiği güzelim Yalova’mız Sanayi ve OSB'ler ile sebep olacağı göçe kurban edilmiştir. Bunların çoğu düşük ücretle işçi çalıştıracak kuruluşlar. İş bulma umudu ile gelecek göçler ile de Yalova’nın 2035 yılı Nüfusu 630 bin olarak planlanmış. Çevreyi nasıl koruyacaksınız dedim. ÇED sürecinde sağlanır dendi. Sonradan 40 km etrafında yerleşim olamayacağı anlaşılan Kimyasal Depolama tesisi de ÇED i geçmişti.1/25000 Ölçekli Yalova ÇDP ile engellemiştik. 1/50000 ölçekli Yalova ÇDP ve plan notlarında Yalova’nın geleceğine, doğal güzelliklerine, florasına, turizmine, insan ve tüm canlıların çevre sağlığına zarar vermeyecek şekilde, Hakim rüzgar yönü dikkate alınarak gerekli tedbirler alınmalıydı. Yazışmalar doğru yapılmadığı için 1/25000 Ölçekli Planda Kentsel Çalışma Alanı ile Sanayi Alanı gösterilen bazı bölgelerin, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı yapılırken tarım alanı veya Askeri  Güvenlik Bölgesinde kaldığı görülmüştür. Üst ölçekli imar planına göre  yer alan yatırımcılar ciddi zararlara uğramaktadır. Bu nedenle 1/50000 Ölçekli Plan yapılırken Kamu Kurumları ile yapılacak yazışmaların içeriği doğru ve çözüm üretici olmalıdır. Plan yanıltıcı  olmamalı insanların başına iş açmamalıdır. Taşköprü Askeri Hava Alanının uçuş mânia kriterleri ile 400 m etrafında Askeri Güvenlik Bölgesi var. Bu bölgede sanayi imarı işlenmiş. Hakim rüzgar Hava Alanı ve Taşköprü yerleşim alanına doğru. Soruyorum neye göre sanayi. Bu alanda  Plan Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu dikkate alınarak yapılmak zorunda. Milli Savunma Bakanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile yazışma yapılıp bu kurumların görüşü doğrultusunda 1/50000 ölçekli imar planı yapılmalıdır. Bunlar yapılmış ise Ruhsat aşamasında Belediye niye  Milli Savunma Bakanlığından görüş istiyor. Beklenen cevap bir tülü gelmiyor. Mağduriyetler oluşuyor. 1996 yılında bu yazışmalar yapıldı. Sadece 2 kat konuta uygun yazılı görüş verildi. Şimdi soruyorum neye ve kime göre, kim istedi de bu bölgeyi sanayi yaptınız. Görüş yazısı nerede" 

Editör: TE Bilişim