Yalova İl Genel Meclis üyesi Bahar Doğan, Çiftlikköy ilçesi Taşköprü Beldesi sınırları içerisinde yapımına başlanan Asfalt Plent Tesisi için verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararının iptali ve ‘Gayri Sıhhi Müessese İşyeri Açma ve  Çalışma Ruhsatı’ verilmemesine ilişkin talebi içeren dilekçe ile Yalova Valiliği’ne başvuruda bulundu.
İl Genel Meclis üyesi Bahar Doğan dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: “Yalova İli, Çiftlikköy İlçesi,Taşköprü Beldesi, 1486 - 1488  Parsellerde ruhsatsız olarak yapımına başlanan Asfalt Plent Tesisi için,  ilgililer hakkında 3194 sayılı imar Kanunu’nun 32. ve 42. maddeleri gereğince yasal işlem yapılmasını, ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararının iptal edilmesini, Gayri Sıhhi Müessese İşyeri Açma ve  Çalışma Ruhsatı verilmeyerek çalışmasına müsaade edilmemesini arz ederim”
Firmanın inşaat ruhsatı alacağından emin gibi davranarak inşaata  başladığını belirten İl Genel Meclis üyesi Bahar Doğan,  itiraz gerekçeleri ile ilgili olarak da şunları söyledi: “Yalova İli,  Çiftlikköy İlçesi Taşköprü  Beldesi, 1486 ve 1488 No’lu Parsellerde ÇED gerekli değildir kararı ve inşaat ruhsatı alacağından eminmiş gibi, karar çıkmadan, üstelik de ruhsat almadan kaçak olarak Asfalt Plent tesis inşaatına başlanmıştır. Belediyesi kaçak inşaatı mühürlemiştir. 11.03.2016  Tarihinde de “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilmiştir. Ruhsatsız kaçak kurulmaya başlanan Asfalt Plent Tesisi ile ilgili Yalova Valiliği Çevre Şehircilik Müdürlüğüne sunulan: Proje Tanıtım Dosyasında:  Tesisin kuzey ve kuzey doğusunda tekstil fabrikaları, güneyinde küçük sanayi sitesi olduğu belirtilmiş, nedense hemen bitişiğindeki yerleşim alanı ve konutlardan hiç bahsedilmemiştir. Hakim rüzgar da yerleşim alanına doğrudur.    Tesisin saatte 340 ton asfalt üreteceği, üretimde baca kurularak ısıtma ve yakma işlemi yapılacağı, tesisin, duman, gürültü, koku, bitkisel ve madeni  yağ atığı oluşacağı,  açık seçik bellidir.    Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği   Madde 16 / 22. Konut dışı kentsel çalışma alanı: ‘İçerisinde konaklama tesisleri, lokanta, resmi ve sosyal ve kültürel tesisler, çevre sağlığı yönünden tehlike oluşturmayan imalathaneler ile patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı maddeler içermeyen depoların yapılabileceği kentsel çalışma alanlarıdır’ demektedir.     Tesis alanı 1/25.000 Ölçekli Yalova ÇDP ve 1/1000 ölçekli İmar Planında Kentsel Servis Alanıdır. 1/25000 Plan Notuna göre 2.6. ‘konut dışı kentsel çalışma alanları niteliğindeki alanlarında, dumansız, kokusuz, atık ve artık bırakmayan ve çevre sağlığı yönünden tehlike yaratmayan imalathaneler yapılabileceği alanlardır. Bu alanlarda nitelikli sanayi kullanımları yer alamaz.” (EK-3 ) Yönetmelik ve İmar Planına göre bu tesise izin verilmemelidir.? Tesisin Gündüz gürültü değeri 68 dBA dır. Faaliyet alanında oluşacak toplam ses gücü seviyesi 116 dB olacaktır. Söz konusu faaliyetten kaynaklı oluşacak gürültü seviyesi hesaplama sonucuna göre yaklaşık 200 m mesafeden sonra sınır değer altında kalmaktadır. Konutlar 200 m’ den sonra başlamaktadır’ demektedir. Oysaki konutlar hemen bitişiğindedir. Ayrıca konut alanlarında da gürültü sınırlarının geçilmemesi gerekmektedir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı verileri ile Asfalt Plenti için hazırlanan rapora göre bölgede endemik(nesli tehlikede)bitkiler vardır. Bu bitkilerin nasıl korunacağı belirtilmemiştir” dedi.
Editör: TE Bilişim